Η σοδειά σιταριού της Γερμανίας το 2024 θα μειωθεί κατά 6,3% σε ετήσια βάση σε 20,16 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, δήλωσε η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας στην τελευταία της εκτίμηση συγκομιδής την Τρίτη.
Η ένωση προέβλεψε ότι η χειμερινή καλλιέργεια ελαιοκράμβης στη Γερμανία το 2024 θα μειωθεί κατά 6,9% από την καλλιέργεια του περασμένου καλοκαιριού στους 3,93 εκατομμύρια τόνους.
Αναμένονταν μειώσεις μετά από μειωμένες φυτεμένες εκτάσεις.
Η εκτίμηση του σιταριού ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της συγκομιδής στις 14 Μαρτίου για 20,14 εκατομμύρια τόνους, ενώ η εκτίμηση της ελαιοκράμβης παρέμεινε αμετάβλητη από τον Μάρτιο.
Τα γερμανικά φυτά σιτηρών και ελαιοκράμβης είναι επί του παρόντος σε καλή κατάσταση μετά τον ήπιο χειμώνα, ανέφερε η ένωση.
Ο ζεστός καιρός και η βροχή σημαίνουν ότι τα φυτά είναι επί του παρόντος περίπου δέκα ημέρες μπροστά από την κανονική αναμενόμενη ανάπτυξη, είπε. Αλλά καθώς έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε ζημιές από όψιμους παγετούς.
Αναλυτές είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι το γερμανικό σιτάρι δεν είχε υποστεί τις εκτεταμένες ζημιές από τις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και τη Βρετανία.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία και εδώ και πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιοκράμβης της ΕΕ, ο κύριος ελαιούχος σπόρος της Ευρώπης για την παραγωγή βρώσιμων ελαίων και βιοντίζελ.
Οι Γερμανοί αγρότες εκτιμάται ότι μείωσαν τις σπορές σιταριού για συγκομιδή αυτό το καλοκαίρι κατά 6,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι χειμερινές σπορές ελαιοκράμβης μειώθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση, ανέφερε η ένωση.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο να χαλαρώσει τους κανόνες που υποχρεώνουν τους αγρότες να διατηρούν μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση ή αχρησιμοποίητη, ήρθε πολύ αργά για να δημιουργήσει σημαντική αύξηση στις εκτάσεις σποράς σιτηρών, ανέφερε.
Η χειμερινή καλλιέργεια κριθαριού, που χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές, θα μειωθεί κατά 3% σε ετήσια βάση σε 9,29 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η ένωση.
Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια κριθαριού, που χρησιμοποιείται συχνά για παραγωγή μπύρας και βύνης, θα αυξηθεί κατά 27,3% σε 1,80 εκατομμύρια τόνους μετά από αύξηση 9,5% στις φυτεύσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις