Ε.Ε.: «Πράσινο φως» σε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι για ζωοτροφές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενέκρινε δύο γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες καλαμποκιού και ανανέωσε την έγκριση για μια ακόμη καλλιέργεια για ανθρώπινη διατροφή και ζωοτροφές.

Οι αποφάσεις έγκρισης της Επιτροπής επιτρέπουν μόνο την εισαγωγή του ΓΤ καλαμποκιού για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι την καλλιέργειά του στην ΕΕ. 

Οι καλλιέργειες έχουν περάσει από μια ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της. 

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε ευνοϊκή επιστημονική αξιολόγηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια είναι εξίσου ασφαλή με τα αντίστοιχα συμβατικά.

Οι άδειες ισχύουν για 10 χρόνια και κάθε προϊόν που παράγεται από αυτές τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση και την ιχνηλασιμότητα. 

Η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να αποφασίσει σχετικά με αυτές τις εγκρίσεις, αφού τα κράτη μέλη δεν συγκέντρωσαν ειδική πλειοψηφία είτε υπέρ είτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και στην επακόλουθη επιτροπή προσφυγών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις