Πόση ποσότητα γάλα παράγεται στην ΕΕ και πού καταλήγει;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γάλακτος στον κόσμο, με την ετήσια παραγωγή να αγγίζει τα 160 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Πού καταλήγει όμως όλη αυτή η ποσότητα;

  • Γαλακτοκομεία: Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 149,9 εκατομμύρια τόνοι) κατευθύνεται προς τα γαλακτοκομεία για μεταποίηση.
  • Αυτοκατανάλωση: Μόνο 9,8 εκατομμύρια τόνοι γάλακτος παραμένουν στις φάρμες για κατανάλωση από την οικογένεια του αγρότη, πώληση απευθείας στους καταναλωτές, ζωοτροφή ή άμεση μεταποίηση.
  • Προέλευση: Από τα 149,9 εκατομμύρια τόνους που φτάνουν στα γαλακτοκομεία, τα 145,6 εκατομμύρια προέρχονται από αγελάδες, ενώ το υπόλοιπο από πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια.

Τι παράγουν τα γαλακτοκομεία:

  • Πόσιμο γάλα: 22,5 εκατομμύρια τόνοι
  • Όξινα γαλακτοκομικά: 7,7 εκατομμύρια τόνοι
  • Βούτυρο: 2,3 εκατομμύρια τόνοι (από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος)
  • Τυρί: 10,4 εκατομμύρια τόνοι (από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος)
  • Αποβουτυρωμένο γάλα: 16,9 εκατομμύρια τόνοι
  • Γάλα σε σκόνη: 3,0 εκατομμύρια τόνοι
  • Ορός γάλακτος: 55,9 εκατομμύρια τόνοι

Ποια χώρα της ΕΕ παράγει περισσότερο γάλα;

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ακολουθούμενες από την Πολωνία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις