Λιπάσματα: Οι πέντε λόγοι που δεν υποχωρούν οι τιμές

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές των λιπασμάτων, παρότι συνήθως τέτοια περίοδο βρισκόταν σε πιο χαμηλές, μιας και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. 

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας λιπασμάτων,  StoneX, Josh Linville, οι τιμές είναι αυτή τη στιγμή υψηλότερες από το συνηθισμένο, λόγω πολλών παγκόσμιων παραγόντων.

"Αυτά τα προϊόντα είναι παγκόσμια", λέει ο Linville. "Δεν καθορίζουμε πάντα τον τόνο ή την τιμή - ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να το κάνει αυτό".

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι σύμφωνα με τον κ. Linville: 

1. Ευρωπαϊκή Παραγωγή

Η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής λιπασμάτων. "Η Ευρώπη παράγει περίπου το 75% του κανονικού", σημειώνει ο Linville. "Έχουμε έλλειψη σε όλα τα προϊόντα αζώτου στην Ευρώπη".

2. Υψηλό κόστος στη Βραζιλία

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, με το υψηλό κόστος να αναγκάζει τη χώρα να μειώσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. "Ουσιαστικά είπαν 'Δεν πρόκειται να παράγουμε με ζημία και θα κλείσουμε τα εργοστάσια μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία'", εξηγεί ο Linville. "Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση παραμένει".

3. Περιορισμοί της Κίνας

Η Κίνα, σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων, έχει λάβει μέτρα για να επηρεάσει την αγορά αζώτου και φωσφορικών αλάτων. "Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι περιορίζοντας τις εξαγωγές, όχι μόνο εξασφαλίζει επάρκεια για τον εγχώριο πληθυσμό, αλλά μειώνει και τις εγχώριες τιμές", εξηγεί ο Linville.

4. Ελλείψεις εφοδιασμού στην Αίγυπτο

Οι περιορισμοί στην Αίγυπτο οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. "Η ζήτηση του κοινού για ρεύμα έχει εκτοξευθεί, καθώς προσπαθούν να δροσίσουν τα σπίτια τους", αναφέρει ο Linville. "Η κυβέρνηση ζητά από τον βιομηχανικό τομέα να μειώσει τη χρήση του φυσικού αερίου, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων".

5. Περιορισμοί στις εισαγωγές

Εκτός από τις ελλείψεις στις εξαγωγές από άλλες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις εισαγωγές λιπασμάτων από πέντε μεγάλες χώρες. "Έχουμε περιορισμούς στις εισαγωγές από το Μαρόκο, τη Ρωσία και την Κίνα - και αυτά είναι μεγάλα κομμάτια της αγοράς", τονίζει ο Linville. "Έχουμε χαμηλά αποθέματα για την φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη ζήτηση και δεν μπορούμε να εισάγουμε όσο χρειάζεται".

Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, επηρεασμένο από διάφορους παγκόσμιους παράγοντες. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να προετοιμαστούν καλύτερα για τις προκλήσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις