Αυξημένα ραβασάκια ΕΛΓΑ σπέρνουν δυσαρέσκεια στους αγρότες

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια από τους αγρότες οι οποίοι βλέπουν τα ραβασάκια που λαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ, να είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. 

Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα παραγωγού από την Κεντρική Ελλάδα ο οποίος μιλώντας στο Agrocapital τόνισε ότι «φέτος θα αναγκαστώ να πληρώσω στον ΕΛΓΑ σχεδόν 3.300 ευρώ όταν πέρυσι, για τις ίδιες καλλιέργειες και εκτάσεις κατέβαλα κοντά στις 2.500 ευρώ». 

 Ο συγκεκριμένος Αγρότης θα πληρώσει φέτος 800 ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο παραγωγό η αύξηση για την ασφαλιστική κάλυψη για την ελιά «είναι πάνω από 2 ευρώ σε σχέση με το περασμένο έτος». 

Με το κόστος παραγωγής να μην υποχωρεί καθόλου, οι τιμές των εισροών συνεχώς να αυξάνουν, πολλοί παραγωγοί αναρωτιούνται όχι μόνο πως θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν αλλά και πως θα ζήσουν τις οικογένειές τους.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν γίνεται από τη μια να παίρνουμε επιδοτήσεις και από την άλλη να μας τα παίρνει το κράτος» σημείωσε άλλος παραγωγός από τη Θεσσαλία. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν μέχρι σήμερα, ο ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει στη δημοσίευση του τιμοκαταλόγου για την ασφάλεια των καλλιεργειών τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα όπως λένε «τα ΚΥΔ αλλά και οι αγρότες να μην ξέρουν τι θα πρέπει να πληρώσουν».

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη χαράτσι μετά την «αναγκαστική» πληρωμή που πρέπει να καταβάλλουν για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. 

Και αυτό γιατί, όπως είχε πει κατά το παρελθόν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στην Ε.Ε. όπου οι αγρότες πληρώνουν για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ…

Πώς θα αντιμετωπιστεί η αβάσταχτη πίεση που δέχονται οι αγρότες; Θα υπάρξει επιτέλους λύση στο αδιέξοδο; Μείνετε συντονισμένοι για τις εξελίξεις!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις