Ένας στους τρεις αγρότες χρειάζονται έξι ημέρες ετησίως για θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της ΚΓΠ

Η έρευνα δεν παρέχει προς το παρόν δεδομένα ανά χώρα, φέρνοντας στο φως την ανάγκη για λεπτομερή ανάλυση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη τα ευρήματα και να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το γραφειοκρατικό βάρος που πνίγει τον αγροτικό κόσμο. Η απλούστευση της ΚΓΠ οφείλει να γίνει πράξη, διασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τους αγρότες της Ευρώπης.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε δημόσια διαβούλευση για να μάθει τη γνώμη του κλάδου σχετικά με την απλούστευση της ΚΓΠ και την υπερβολική γραφειοκρατία. 

Αν και αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιευθούν το φθινόπωρο, τα κύρια αποτελέσματα συνοψίζονται παρακάτω:

  • Ελήφθησαν 26.886 απαντήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Οι ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων δημητριακών ήταν οι πιο δραστήριοι στη γεωργία και τα βοοειδή στην κτηνοτροφία.
  • Παρά την πολυπλοκότητα αυτών των ερευνών που διεξάγονται ηλεκτρονικά, το 36% των απαντήσεων έχουν σταλεί από αγρότες ηλικίας μεταξύ 50 και 64 ετών.
  •  Σχεδόν το 80% αναγνωρίζει ότι έχει εξωτερική βοήθεια για την εκτέλεση της αίτησης ενίσχυσης της ΚΓΠ, υπογραμμίζοντας σε αυτή την περίπτωση το έργο που επιτελείται από επαγγελματικές γεωργικές οργανώσεις, όπως η UPA, και συνεταιρισμοί.
  • Το 33% χρειάζεται περισσότερες από έξι ημέρες εργασίας το χρόνο για να υποβάλει αίτηση για την ΚΓΠ. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η έρευνα, έτσι ώστε ένας αγρότης που έπρεπε να περάσει περισσότερες από 30 ημέρες μπορούσε να υποδείξει μόνο αυτή την απάντηση.
  • Το 50% των αγροτών δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα για να στείλουν φωτογραφίες με γεωαναφορά. Επιπλέον, ένα άλλο 26% έχει τα μέσα, αλλά είχε πολλές δυσκολίες σε αυτή τη διαδικασία.
  • Το 44% των αγροτών χρειάστηκε να υποβάλουν διπλή τεκμηρίωση, που σχετίζεται κυρίως με πτυχές των τιμολογίων, πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των καλλιεργειών και τη χρήση των εισροών.
  • Περίπου το 70% είχε ελέγχους πεδίου τα τελευταία 3 χρόνια και σχεδόν το 20% είχε 3 ή περισσότερους ελέγχους σε αυτήν την περίοδο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες κατανεμημένες ανά χώρα εκτός από τον συνολικό αριθμό των απαντήσεων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις