Ζάχαρη: Προς πλεόνασμα η αγορά

Η παγκόσμια αγορά ζάχαρης φαίνεται όλο και πιο πιθανό να έχει πλεόνασμα προσφοράς την περίοδο 2024/25 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), παρά την αναμενόμενη μικρότερη σοδειά της Βραζιλίας, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι άλλες περιοχές θα παράγουν περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ο πάροχος υπηρεσιών διαμεσολάβησης και εφοδιαστικής αλυσίδας Czarnikow αναπροσάρμοσε την Πέμπτη προς τα πάνω την άποψή του για την παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης κατά 3,2 εκατ. μετρικούς τόνους σε 189,7 εκατ. τόνους την περίοδο 2024/25, την υψηλότερη παγκόσμια παραγωγή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Czarnikow εκτίμησε την παγκόσμια κατανάλωση σε 180,8 εκατ. τόνους, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά κατά 8,8 εκατ. τόνους τη νέα περίοδο.

«Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή από την ΕΕ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία. Το παγκόσμιο πλεόνασμα παραγωγής την περίοδο 2024/25 θα είναι το υψηλότερο από την περίοδο 2017/18», ανέφερε.

Η Ινδία αναμένεται να παράγει 33,7 εκατομμύρια τόνους μετά τις καλές βροχοπτώσεις των μουσώνων, 2,2 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από την προηγούμενη περίοδο.

Ο σύμβουλος της αγοράς ζάχαρης CovrigAnalytics μετέφερε επίσης τις προβλέψεις του για την προσφορά ζάχαρης για το 2024/25 σε πλεόνασμα από έλλειμμα που αναμενόταν τον Απρίλιο.

«Η επόμενη σεζόν γυρίζει σε ένα μικρό πλεόνασμα λόγω της υψηλότερης παραγωγής που αναμένεται στην Ταϊλάνδη, την Ευρώπη, την Κίνα, το Πακιστάν. Η αύξηση της κατανάλωσης δυσκολεύεται», ανέφερε σε έκθεσή της, η οποία προέβλεπε ένα μικρό πλεόνασμα 200.000 τόνων.

Η CovrigAnalytics προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ανέλθει σε 191,4 εκατομμύρια τόνους.

Οι αναλυτές αναφέρθηκαν στον ευνοϊκότερο καιρό στην Ασία, ο οποίος ενίσχυσε τις καλλιέργειες στην Ινδία και την Ταϊλάνδη. Βοήθησε επίσης στη συγκράτηση των τιμών της ζάχαρης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ακατέργαστη ζάχαρη της Νέας Υόρκης να πέφτουν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Η Βραζιλία έλαβε επίσης κάποιες αναγκαίες βροχές την τελευταία εβδομάδα, αν και δεν κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή παραγωγής.

«Κάποιες πτωτικές πιέσεις στις τιμές της Νέας Υόρκης μπορούν να γίνουν αισθητές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όταν η σοδειά και τα αποθέματα της Βραζιλίας θα περάσουν το μέγιστο επίπεδό τους», δήλωσε η CovrigAnalytics.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις