Δυστυχώς, οι εκκλήσεις μας μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, με αφορμή τα κρούσματα Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Θεσσαλία, εκφράζει για ακόμα μια φορά την αγωνία της για τα συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, οι εκκλήσεις μας μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό. Ελπίζουμε πλέον να γίνει κατανοητό ότι χρειάζονται άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, πριν να είναι πλέον αργά.
Τα κρούσματα της Πανώλης στην Θεσσαλία αποτελούν ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα των λοιμωδών νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε: Ευλογιά των προβάτων στην Φθιώτιδα, Αφρικανική Πανώλη των χοίρων στην Βόρεια Ελλάδα, Καταρροϊκός Πυρετός των προβάτων στο Βόρειο Αιγαίο, κ.λπ.
Νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης για το οποίο προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στην διάθεση των προϊόντων και καταλήγει στην θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής. Αντί αυτών, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, είναι δραματικά υποστελεχωμένες.
Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το κρούσμα, οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και ακούραστα, από το πρωί ως το βράδυ, διενεργούν κλινικές επιθεωρήσεις της νόσου στις μονάδες προστασίας και επιθεώρησης, δειγματοληψίες, επιβλέπουν την διαδικασία θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων και διεκπεραιώνουν και όλες τις διοικητικές διαδικασίες σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΥΠΑΑΤ, που εφαρμόζουν.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπηρετούν συνολικά τριάντα ένας (31) κτηνίατροι στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, αριθμός ο οποίος αντικειμενικά και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις για επιδημιολογική επιθεώρηση της νόσου. Ως εκ τούτου, οι φωνές της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. για αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού δικαιώνονται για ακόμα μια φορά, με τραγικές συνέπειες για την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία της περιοχής. Με εκ των υστέρων μέτρα δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.