Η IGC αναθεωρεί την παραγωγή σιταριού, καλαμποκιού

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στην τελευταία έκθεση για την αγορά σιτηρών του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου.

Το IGC βλέπει τη συνολική παραγωγή σιτηρών για το 2024-25, η οποία περιλαμβάνει το σιτάρι και τα χονδρόκοκκα σιτηρά, κατά 8 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη από την πρόβλεψη του Ιουνίου, σε 2,321 δισεκατομμύρια τόνους ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Είπε ότι οι προοπτικές για την παραγωγή σιταριού στη Βόρεια Αμερική, το Πακιστάν και το Καζακστάν είναι βελτιωμένες, όπως και η αναμενόμενη παραγωγή καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρά τα μικρότερα εκτιμώμενα αποθέματα έναρξης και τη μέτρια αύξηση της προβλεπόμενης ζήτησης, ο αριθμός για τα αποθέματα μεταφοράς αυξάνεται κατά 4 εκατομμύρια τόνους από τον Ιούνιο σε 586 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε η IGC.

Αλλά πρόσθεσε επίσης: «Ωστόσο, καθώς η κατανάλωση ζωοτροφών, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, σε επίπεδα ρεκόρ, προβλέπεται υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 1% στο τέλος του 2024-25, σε χαμηλό 10ετίας, στους 586 εκατ. τόνους».

Με το εμπόριο σιταριού και καλαμποκιού να αναμένεται να μειωθεί, το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 7% σε ετήσια βάση, σε 418 εκατομμύρια τόνους, αναφέρει η έκθεση.

Αύξηση 6% σε ετήσια βάση στην παραγωγή σόγιας προβλέπει η IGC, φθάνοντας στο μέγιστο των 415 εκατομμυρίων τόνων το 2024-25. Η κατανάλωση αυξάνεται επίσης στο ρεκόρ των 404 εκατομμυρίων τόνων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ μεταφοράς 79 εκατομμυρίων τόνων.

«Το εμπόριο σόγιας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% σε ετήσια βάση με μεγάλες αποστολές, με αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, την Ευρώπη και την Αφρική», αναφέρει η IGC.

Το 2024-25 αναμένεται επίσης σοδειά ρεκόρ για το ρύζι, η οποία θα φθάσει τα 528 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων του IGC, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του κριθαριού, του ρυζιού και της σόγιας, μειώθηκε κατά 2% από τον Ιούνιο και τώρα βρίσκεται στο 224. Ο δείκτης είναι κατά 16% χαμηλότερος από ό,τι τον Ιούλιο του 2023.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις