Σικελία: Κίνδυνος ερημοποίησης ένας χρόνος χωρίς βροχή

Απελπιστική έκκληση από τους αγρότες

Κίνδυνος ερημοποίησης μετά από ένα χρόνο χωρίς βροχή - Απελπιστική έκκληση από αγρότες για βοήθεια

Η Σικελία πλήττεται από μια πρωτοφανή ξηρασία που διαρκεί εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ερημοποίησης μεγάλων περιοχών και την καταστροφή της τοπικής γεωργίας. Ο Giosuè Catania, πρόεδρος της Cia ανατολικής Σικελίας, και ο Giosuè Arcorìa, πρόεδρος της Confagricoltura Catania, απευθύνουν έκκληση προς τους θεσμούς για άμεση λήψη μέτρων.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γίνουμε μάρτυρες της επιπολαιότητας και της απροσεξίας των κυβερνήσεων προς τη γεωργία που έχει μειωθεί σε κώμα", δήλωσαν οι δύο πρόεδροι σε κοινή συνέντευξη Τύπου. "Εδώ και μήνες περιμένουμε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών, καθώς και την εφαρμογή μέτρων αναστολής πληρωμών προς τις εταιρείες", πρόσθεσαν.

Η ζημιά στην τοπική οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγρότες πλήττονται σκληρά, με 60% λιγότερη παραγωγή σιταριού στη Σικελία και 80% λιγότερη χορτονομή στις επαρχίες της Κατάνια και στην κάτω περιοχή της Έννα. Χιλιάδες στρέμματα εσπεριδοειδών εγκαταλείπονται, με αποτέλεσμα την έλλειψη αγκινάρων, λαχανικών και ελαιοπαραγωγής.

Οι οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση:

* Να αναγνωρίσει την κλιματική κρίση στη Σικελία και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

* Να εφαρμόσει μέτρα αναστολής πληρωμών για τις εταιρείες.

* Να εξαιρέσει τους αρδευτικούς και κοινοπρακτικούς ρόλους των τελευταίων δύο ετών.

* Να προσδιορίσει μορφές οικονομικής ελάφρυνσης για τις γεωργικές εταιρείες.

* Να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους υδάτινους πόρους.

* Να καθαρίστουν τα λύματα και να αντιμετώπισουν την απώλεια νερού.