«Χτύπημα» κατά των πλαστών φυτοφαρμάκων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Europol υποστήριξε δύο μεγάλες επιχειρήσεις κατά της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων στην ΕΕ. Η πρώτη έρευνα είχε ως στόχο μια εταιρεία που εισήγαγε παραποιημένα φυτοφάρμακα από την Κίνα, αντιγράφοντας τα προϊόντα μιας γνωστής πολυεθνικής εταιρείας. Στην έρευνα συμμετείχαν οι ιταλικές Μονάδες Καταπολέμησης της Παραποίησης και Δημόσιας Υγείας (Nuclei Antisofisticazione e Sanità dell'Arma dei Carabinieri, NAS) της Πάντοβα, η Ρουμανική Εθνική Αστυνομία (Poliția Română) και η Eurojust. 

Σε μια άλλη έρευνα κατά των παράνομων φυτοφαρμάκων, η ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) και η πορτογαλική Εθνική Φρουρά της Δημοκρατίας (Guarda Nacional Republicana) έθεσαν στο στόχαστρο μια ισπανική εταιρεία που εισήγαγε παράνομα πορτογαλικά φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ισπανία με την κάλυψη πλαστής ονομασίας των προϊόντων.

Τα πλαστά φυτοφάρμακα πωλούνται σε μεγάλο βαθμό στη μαύρη αγορά. Είναι φθηνότερα από τα γνήσια προϊόντα, αλλά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι σοβαρές και συχνά υποτιμώνται από τους καταναλωτές.

Φτηνά αλλά τοξικά πλαστά φυτοφάρμακα που αποσύρονται από τη μαύρη αγορά

Τον Ιανουάριο του 2022, μετά από έλεγχο στο πλαίσιο της επιχείρησης Silver Axe, η ιταλική NAS Carabinieri της Πάντοβα βρήκε απομιμητικά φυτοφάρμακα που εισήχθησαν από την Κίνα. Τα πλαστά φυτοφάρμακα ήταν αντίγραφα των γνήσιων προϊόντων, αλλά περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες του δραστικού συστατικού Lambda-Cyhalothrin.

Η ζήτηση αυτών των παραποιημένων φυτοφαρμάκων στη μαύρη αγορά ήταν πολύ υψηλή, καθώς πωλούνταν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα γνήσια προϊόντα. Το εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τόσο στην Ιταλία όσο και στη Ρουμανία εισήγαγε παράνομα πλαστά ή απαγορευμένα προϊόντα από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, πουλώντας τα ως βιολογικά ή οργανικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, χρησιμοποιώντας πλαστές ετικέτες. Όλες οι ουσίες ήταν απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των υψηλών επιπέδων τοξικότητάς τους.

Η έρευνα οδήγησε σε δύο ημέρες δράσης στις 24 και 25 Ιουνίου στην Ιταλία και τη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι εθνικές αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο, ερεύνησαν δέκα τοποθεσίες και συγκέντρωσαν στοιχεία για απάτη μεγάλης κλίμακας, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή. Οι δράσεις αυτές εκτελέστηκαν στο πλαίσιο μιας κοινής ομάδας έρευνας, η οποία συστάθηκε από την Eurojust για να διευκολύνει τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των αρχών. Η Ευρωπόλ διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιχειρησιακή συνεργασία, οδηγώντας στην ανάπτυξη περαιτέρω ερευνών. 

Δράση κατά των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν τα φυσικά καταφύγια στην Ισπανία

Σε μια άλλη έρευνα, η Europol υποστήριξε τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές στη στοχοποίηση μιας ισπανικής εταιρείας, η οποία αγόραζε πορτογαλικά φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ισπανία. Από τις έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι είχαν εισάγει πάνω από 12 τόνους τοξικών ουσιών που απαγορεύτηκαν στην Ισπανία, πολλές από τις οποίες ήταν επίσης απαγορευμένες σε ολόκληρη την ΕΕ, με πιθανό παράνομο κύκλο εργασιών που έφτανε τα 7 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι αρχές ερευνούν τώρα δύο νομικές οντότητες και τέσσερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με αυτή τη διακίνηση. Η εταιρεία κάλυπτε το προϊόν με ονόματα προϊόντων και ουσιών, καταχωρημένα σε ισπανικές βάσεις δεδομένων, για να δημιουργήσει την εντύπωση νόμιμου εμπορεύματος. Επίσης, αγόρασαν νόμιμα φυτοφάρμακα για να κρύψουν τα πρόσθετα παράνομα φυτοφάρμακα.

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν τα παράνομα προϊόντα και διενήργησαν εργαστηριακές εξετάσεις για να προσδιορίσουν τη σύνθεσή τους, η οποία επιβεβαιώθηκε αργότερα σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι δοκιμές αποκάλυψαν τις παράνομες ουσίες που περιείχαν τα πλαστά φυτοφάρμακα, μία από τις οποίες ήταν το Chlorpyrifos, ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο που έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020.

Τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες γεωργικές εγκαταστάσεις, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονταν σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Doñana. Αυτό το εθνικό πάρκο είναι ένα από τα σημαντικότερα στην Ισπανία. Η παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων αποτελούσε σημαντική απειλή για τον βιότοπο, τους υγροτόπους και τα αποθέματα υπόγειων υδάτων του εν λόγω πάρκου. 

Η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε συνεχή αναλυτική υποστήριξη και στις δύο έρευνες. Τις ημέρες δράσης, η Ευρωπόλ ανέπτυξε εμπειρογνώμονες στο πεδίο για να διασταυρώσουν τις επιχειρησιακές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να παράσχουν στους εμπειρογνώμονες πιθανά στοιχεία και τεχνική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις