Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ανατολική Ευρώπη βλάπτουν τις προοπτικές του καλαμποκιού

Η καυτή ζέστη στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μαραίνει το καλαμπόκι σε μια κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξης της καλλιέργειας, προκαλώντας ανησυχίες για έλλειψη προσφοράς.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 38C (100F) στην Ουκρανία - έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους αποστολείς καλαμποκιού. Η Ρουμανία - ένας από τους κύριους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης - βρίσκεται στη μέση μιας ξηρασίας. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες έρχονται καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο επικονίασης. Η ζέστη θα μπορούσε να εμποδίσει το σχηματισμό πυρήνων ή να προκαλέσει συρρίκνωση των υφιστάμενων φυτών.

«Δέκα ημέρες τον Ιούλιο παρατηρήσαμε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών. Καμία μέλισσα δεν επικονιάζει σε αυτές τις θερμοκρασίες», δήλωσε τηλεφωνικά η Tetiana Adamenko, επικεφαλής του τμήματος γεωργίας στο Εθνικό Κέντρο Υδρομετεωρολογίας της Ουκρανίας. «Φαίνεται προκαταρκτικά ότι η συγκομιδή καλαμποκιού θα είναι κατά 20 έως 30% χαμηλότερη από την αναμενόμενη».

Οι εξαγωγές καλαμποκιού της χώρας αναμένεται να μειωθούν περίπου κατά ένα πέμπτο την περίοδο 2024-25, καθώς τόσο οι εκτάσεις φύτευσης όσο και οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες. Η Strategie Grains αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη σοδειά καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τελευταία της έκθεση.

Η Ρουμανία σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθεια για την αποζημίωση των αγροτών της για ζημιές άνω των 500 εκατ. ευρώ (546 εκατ. δολάρια) σε καλλιέργειες άνω των 2 εκατ. εκταρίων καλαμποκιού και ηλίανθου της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Florin Barbu σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Η πτώση της παραγωγής καλαμποκιού ενέχει τον κίνδυνο συρρίκνωσης των αποθεμάτων και αύξησης του κόστους για τη διατροφή των κτηνοτροφικών κοπαδιών στην ήπειρο - με τις τοπικές τιμές να αντιστέκονται στην πρόσφατη πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στο Σικάγο. Η ζημιά στις καλλιέργειες αναδεικνύει επίσης τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και το κόστος διαβίωσης, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο.


Σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας αναφέρθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το μήνα, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία είχαν τον Ιούνιο τον πιο ζεστό μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Ρουμανία προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη, επηρεάζοντας τα αποθέματα νερού τόσο για τη γεωργία όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Sebastian Burduja.

«Δεν είναι μόνο η έλλειψη βροχοπτώσεων, τώρα είναι το απόθεμα νερού του εδάφους», δήλωσε ο Marius Somesan, αγρότης στο Teleorman της Ρουμανίας, ο οποίος καλλιεργεί σιτάρι, κριθάρι, ηλίανθο και μικρή ποσότητα καλαμποκιού. Ακόμη και μετά από σκάψιμο έως και ένα μέτρο στη γη, είπε ότι δεν υπάρχει νερό, καθώς «τα πάντα στεγνώνουν. Όλο το νερό έχει ήδη απορροφηθεί από τα φυτά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις