Η κορυφαία γεωργική συμβουλευτική εταιρεία της Ρωσίας, IKAR, δήλωσε την Παρασκευή ότι μείωσε την πρόβλεψή της για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 σε 128 εκατομμύρια τόνους από 129,5 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως και την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές σιτηρών σε 55 εκατομμύρια τόνους από 55,5 εκατομμύρια τόνους.
Αρκετές βασικές ρωσικές περιοχές παραγωγής σιτηρών έχουν υποφέρει από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, από ανοιξιάτικους παγετούς έως καύσωνες φέτος, αν και η χώρα διατηρεί τις επίσημες προβλέψεις της σε περίπου 132 εκατομμύρια τόνους.
Το IKAR διατήρησε την πρόβλεψή του για τις εξαγωγές σιταριού στους 44 εκατομμύρια τόνους, μετά την αύξηση της πρόβλεψης για τη συγκομιδή σιταριού για φέτος στους 83,2 εκατομμύρια τόνους.
Οι περσινές εξαγωγές εκτιμήθηκαν σε 54,3 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ, ενισχύοντας τη θέση της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο.
Οι εξαγωγές κριθαριού από τη Ρωσία αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, μειούμενες κατά 2,6 φορές σε 3,5 εκατ. τόνους φέτος από 8,3 εκατ. τόνους, σύμφωνα με το IKAR. Η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να μειωθεί κατά 17,6% σε 14 εκατομμύρια τόνους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ο επικεφαλής του IKAR, Dmitry Rylko, σημείωσε ότι οι προμήθειες κριθαριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να είναι φέτος σε χαμηλό 10ετίας.
Νωρίτερα, η Inna Zaichenko, αναπληρώτρια επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Σιτηρών, ανέφερε ότι η συνολική ποιότητα των συγκομισθέντων σιτηρών ήταν χειρότερη από πέρυσι. Η χαμηλότερη ποιότητα των σιτηρών μπορεί να επηρεάσει τις δυνατότητες εξαγωγών, καθώς τα σιτηρά υψηλότερης ποιότητας συνήθως προτιμώνται για εξαγωγή.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ένα κρίσιμο μέτρο της ποιότητας του σιταριού, στο συγκομισμένο σιτάρι μειώθηκε στο 12% από 12,4%, αφού το παρατηρητήριο εξέτασε 6,3 εκατομμύρια τόνους συλλεχθέντος σιταριού.