Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές βιοντίζελ

Προτείνεται ο καθορισμός προσωρινών δασμών μεταξύ 12,8 και 36,4%

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι θα επιβάλει προσωρινούς δασμούς στο κινεζικό βιοντίζελ, αφού διαπίστωσε ότι πωλείται στις αγορές της ΕΕ σε αθέμιτα χαμηλές τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, πρότεινε τον καθορισμό προσωρινών δασμών μεταξύ 12,8 και 36,4%, ανέφερε το Reuters.

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα μπορούσαν να οριστούν οριστικοί δασμοί για πέντε χρόνια.

Για το βιοντίζελ, οι προτεινόμενοι δασμοί είναι 12,8% για τα προϊόντα της EcoCeres Group, 36,4% για την Jiaao Group, συμπεριλαμβανομένης της Zhejiang Jiaao Enproenergy Co και 25,4% για τις εξαγωγές της Zhuoyue Group, συμπεριλαμβανομένης της Longyan Zhuoyue New Energy Co.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοντίζελ (EBB), το οποίο υπέβαλε την καταγγελία, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πλημμύρα βιοντίζελ από την Κίνα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή της ΕΕ.

Η Chevron Renewable Energy Group είχε απολύσει Γερμανούς εργαζόμενους, η Shell είχε σταματήσει την κατασκευή ενός ολλανδικού εργοστασίου, η BP είχε σταματήσει ένα έργο στη Γερμανία και η Argent Energy είχε κλείσει ένα βιοδιυλιστήριο, ανέφερε το EBB.

Είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες εξήγαγαν 1,8 εκατομμύρια τόνους βιοντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023, το 90% όλων των κινεζικών εξαγωγών βιοντίζελ.

Η European Waste-based and Advanced Biofuels Association δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι θα προκαλέσουν ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς από μια «εξαιρετικά δυσμενή» κατάσταση από τα τέλη του 2022.