Ελαιοκράμβη: Πτώση 24% στις εισαγωγές

Οι εισαγωγές ελαιοκράμβης της ΕΕ από τρίτες χώρες, που δεν ξεπερνούν τους 5,7 εκατομμύρια τόνους, υπολείπονται κατά 24% από τον όγκο των 7,5 εκατομμυρίων τόνων του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά την προέλευση, δύο εμπορικοί εταίροι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα: Ουκρανία και Αυστραλία. Ταυτόχρονα, η ροή των εμπορευμάτων έχει αλλάξει σημαντικά. Ενώ οι αποστολές από την Ουκρανία ήταν περίπου 6% υψηλότερες, σε σχεδόν 3,2 εκατ. τόνους, οι αποστολές από την Αυστραλία ήταν περίπου 43% χαμηλότερες, σε μόλις 1,9 εκατ. τόνους.

Ο λόγος για τις χαμηλότερες εισαγωγές από την Αυστραλία είναι η χαμηλότερη σοδειά ελαιοκράμβης, η οποία ανήλθε συνολικά σε 4,9 εκατομμύρια τόνους και ήταν περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερη σε σύγκριση με την περίοδο εμπορίας 2022/2023. Αυτό περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες εξαγωγών.

Οι εισαγωγές ελαιοκράμβης στην ΕΕ από τη Μολδαβία τριπλασιάστηκαν σε σχεδόν 250.000 τόνους. Μπορεί να υποτεθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθε από την Ουκρανία.

Ο Καναδάς, από την άλλη πλευρά, προμήθευσε μόνο 100.000 τόνους, 59% λιγότερο από ό,τι την περίοδο 2022/23.

Η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ - και τα δύο για την παραγωγή βιοκαυσίμων - είναι αξιοσημείωτη εδώ. Η συγκομιδή του Καναδά το 2023 ήταν 18,3 εκατομμύρια τόνοι, ακόμη μεγαλύτερη από την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις