Καλαμπόκι: Μειωμένες οι προβλέψεις το 2024

Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης “MARS” μείωσε τη Δευτέρα τις περισσότερες από τις προβλέψεις της για τις μέσες αποδόσεις σιτηρών στην ΕΕ φέτος, με τη μεγαλύτερη πτώση για τον αραβόσιτο και τον ηλίανθο που υπέφεραν από τις ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες στο νοτιοανατολικό τμήμα του μπλοκ.

Οι καλλιέργειες σιτηρών και ελαιούχων σπόρων αντιμετώπισαν φέτος δυσμενείς αλλά και αντίθετες καιρικές συνθήκες, με τις υπερβολικές βροχοπτώσεις στο βορρά να πλήττουν τα χειμερινά σιτηρά, ιδίως το σιτάρι, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά για τη μικρότερη συγκομιδή από το 2020, και την ξηρασία στο νότο να πλήττει τις θερινές καλλιέργειες.

«Σε μεγάλα τμήματα της νότιας-κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν εξαιρετικά θερμοί, με αρκετές ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 35°C, επηρεάζοντας αρνητικά τις θερινές καλλιέργειες γύρω από την ανθοφορία», αναφέρει η MARS σε μηνιαία έκθεση.

Η έλλειψη βροχής στην ανατολική Ουγγαρία, την ανατολική Ρουμανία και τη Βουλγαρία επιδείνωσε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, πρόσθεσε.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών αραβοσίτου και ηλιόσπορων έχουν πληγεί από την ξηρασία στη Ρουμανία μέχρι στιγμής φέτος, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Η MARS αναμένει τώρα την απόδοση του αραβοσίτου στους 7,24 μετρικούς τόνους ανά εκτάριο (t/ha), μειωμένη από τους 7,55 t/ha που προβλέπονταν τον Ιούνιο και 4% χαμηλότερα από πέρυσι. Για τον ηλίανθο, μείωσε την εκτίμησή της για την απόδοση κατά 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και τώρα είναι σταθερή για το 2023 στους 2,09 τόνους/στρέμμα.

Εξαίρεση στις συνολικές μέτριες προοπτικές απόδοσης αποτέλεσε το εαρινό κριθάρι για το οποίο η MARS αύξησε την πρόβλεψή της για την απόδοση κατά 1% σε 4,44 t/ha, τώρα 9% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες στην Ισπανία και τη βόρεια Ευρώπη.

Αντίθετα, μείωσε απότομα την εκτίμηση απόδοσης για το χειμερινό κριθάρι σε 5,76 t/ha από 5,96 t/ha, τώρα 4% κάτω από το 2023, λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων.

Μείωσε επίσης την απόδοση της ελαιοκράμβης φέτος στους 3,10 τόνους/στρέμμα, από 3,16 τόνους/στρέμμα που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρθηκε επίσης σε αποδόσεις κάτω του μέσου όρου στη Γαλλία, όπου η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το μαλακό σιτάρι, το δημητριακό που παράγεται περισσότερο στο μπλοκ, η MARS διατήρησε την εκτίμησή της για την απόδοση σχεδόν αμετάβλητη στους 5,87 τόνους/στρέμμα, έναντι 5,86 τόνων/στρέμμα τον Ιούνιο και 5,81 τόνων/στρέμμα πέρυσι.

Για τα ζαχαρότευτλα, η απόδοση της ΕΕ προβλεπόταν στους 73,4 τόνους/στρέμμα, μειωμένη από τους 74,4 τόνους/στρέμμα που αναμενόταν τον Ιούνιο και τώρα ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο της πενταετίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις