Δύο νέες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών για το κλείσιμο των κτηνοτροφικών μονάδων και την επισήμανση των τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών με τίτλο «Stop Cruelty Stop Slaughter» και «Stop Fake Food: Origin on Label». Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Stop Cruelty Stop Slaughter» καλούν την Επιτροπή να θεσπίσει κίνητρα για την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένου γάλακτος φυτικής προέλευσης και υποκατάστατων αυγών, καθώς και για την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος. Οι διοργανωτές ζητούν επίσης τη μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων και το σταδιακό κλείσιμο όλων των κτηνοτροφικών μονάδων.

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Stop Fake Food: Origin on Label» καλούν την Επιτροπή να προτείνει μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των Ευρωπαίων καταναλωτών σε διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν, καθώς και την ικανοποίηση των προσδοκιών τους για την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Η πρωτοβουλία ζητεί επίσης σαφή και ξεκάθαρη επισήμανση της προέλευσης σε όλα τα προϊόντα και την τήρηση συνεκτικών περιβαλλοντικών, υγειονομικών και εργασιακών προτύπων στην εσωτερική αγορά. 

Η απόφαση καταχώρισης μιας πρωτοβουλίας λαμβάνεται κατόπιν νομικής ανάλυσης του παραδεκτού της βάσει του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Δεν προδικάζει τα νομικά και πολιτικά συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τις εν λόγω πρωτοβουλίες και τις ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί, σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις πρωτοβουλίες λάβει την αναγκαία στήριξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις