ΟΗΕ: Ένας στους έντεκα ανθρώπους πείνασε το 2023

Περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι πείνασε το 2023, που αντιστοιχεί σε έναν στους 11 ανθρώπους στον κόσμο και ένας στους πέντε στην Αφρική, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο (SOFI) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από πέντε εξειδικευμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Η ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης στη Βραζιλία της Ομάδας Εργασίας της Ομάδας των Είκοσι (G20) για την Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Πείνας και της Φτώχειας, προειδοποιεί ότι ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 2, μηδενική πείνα, έως το 2030. Η έκθεση δείχνει ότι ο κόσμος έχει ολισθήσει 15 χρόνια πίσω, με επίπεδα υποσιτισμού συγκρίσιμα με αυτά του 2008-09.

Παρά κάποια πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η καχεξία και ο αποκλειστικός θηλασμός, ένας ανησυχητικός αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό, καθώς τα παγκόσμια επίπεδα πείνας παρέμειναν στάσιμα επί τρία συναπτά έτη, με 713 έως 757 εκατομμύρια ανθρώπους να υποσιτίζονται το 2023, περίπου 152 εκατομμύρια περισσότερους από ό,τι το 2019, αν ληφθεί υπόψη το μέσο εύρος (733 εκατομμύρια).

Οι περιφερειακές τάσεις διαφέρουν σημαντικά: το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από πείνα συνεχίζει να αυξάνεται στην Αφρική (20,4%), παραμένει σταθερό στην Ασία (8,1%) - αν και, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς στην περιοχή ζουν περισσότεροι από τους μισούς πεινασμένους ανθρώπους στον κόσμο - και παρουσιάζει πρόοδο στη Λατινική Αμερική (6,2%). Από το 2022 έως το 2023, η πείνα αυξήθηκε στη Δυτική Ασία, την Καραϊβική και τις περισσότερες αφρικανικές υποπεριοχές.

Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, περίπου 582 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποσιτίζονται χρόνια το 2030, οι μισοί από αυτούς στην Αφρική, προειδοποιούν ο FAO, η IFAD, ο ΠΟΥ, το WFP και η UNICEF. Η πρόβλεψη αυτή μοιάζει πολύ με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2015, όταν υιοθετήθηκαν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, υποδεικνύοντας «μια ανησυχητική στασιμότητα στην πρόοδο».

Περισσότεροι από 864 εκατομμύρια θα είναι σοβαρά επισιτιστικά ανασφαλείς το 2023.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση σε επαρκή τροφή παραμένει ανέφικτος στόχος για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το 2023, περίπου 2,33 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί αισθητά μετά την απότομη έξαρση το 2020 εν μέσω της πανδημίας της νόσου των κοροναϊών (COVID-19).

Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 864 εκατομμύρια αντιμετώπιζαν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, αναγκαζόμενοι μερικές φορές να μείνουν χωρίς τροφή για μια ολόκληρη ημέρα ή και περισσότερο.

Ο αριθμός αυτός παραμένει επίμονα υψηλός από το 2020 και, ενώ η Λατινική Αμερική παρουσιάζει βελτίωση, οι ευρύτερες προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως στην Αφρική, όπου το 58% του πληθυσμού είναι μέτρια ή σοβαρά επισιτιστικά ανασφαλής.

Περισσότεροι από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να έχουν την οικονομική δυνατότητα για μια υγιεινή διατροφή το 2022.

Η έλλειψη οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή παραμένει επίσης κρίσιμο πρόβλημα, επηρεάζοντας περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Με νέα στοιχεία για τις τιμές των τροφίμων και μεθοδολογικές βελτιώσεις, η δημοσίευση αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2022.

Αυτή η ανισότητα είναι πιο έντονη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου το 71,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, σε σύγκριση με το 6,3% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ αυξήθηκε σημαντικά στην Αφρική.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στην αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού θηλασμού στο 48%, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τη διατροφή. Ο επιπολασμός του χαμηλού βάρους γέννησης έχει μείνει στάσιμος στο 15% περίπου και η καχεξία μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, αν και μειώθηκε στο 22,3%, εξακολουθεί να υπολείπεται των στόχων. Επιπλέον, ο επιπολασμός της σπατάλης μεταξύ των παιδιών δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η αναιμία μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχει αυξηθεί.

Μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες στον κόσμο.

Ομοίως, οι νέες εκτιμήσεις για την παχυσαρκία των ενηλίκων δείχνουν σταθερή αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία, από 12,1% (2012) σε 15,8% (2022). Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα υπάρχουν περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες στον κόσμο μέχρι το 2030. Η διπλή επιβάρυνση του υποσιτισμού - η συνύπαρξη υποσιτισμού μαζί με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία - έχει επίσης αυξηθεί παγκοσμίως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η λεπτότητα και το λιποβαρές βάρος έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η παχυσαρκία έχει αυξηθεί απότομα.

Οι τάσεις αυτές αναδεικνύουν τις πολύπλοκες προκλήσεις του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του και την επείγουσα ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει κανέναν από τους επτά παγκόσμιους διατροφικούς στόχους έως το 2030, προειδοποιούν οι πέντε οργανισμοί.

Ο υποσιτισμός και η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνονται

Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός επιδεινώνονται λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων, ο οποίος συνεχίζει να διαβρώνει τα οικονομικά κέρδη πολλών ανθρώπων σε πολλές χώρες. Οι κυριότεροι παράγοντες - όπως οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ύφεση - γίνονται όλο και πιο συχνοί και σοβαροί.

Τα ζητήματα αυτά, μαζί με υποκείμενους παράγοντες όπως η μη προσιτή υγιεινή διατροφή, το ανθυγιεινό περιβάλλον διατροφής και η επίμονη ανισότητα, συμπίπτουν πλέον ταυτόχρονα, ενισχύοντας τις επιμέρους επιπτώσεις τους.

* Δείτε ΕΔΩ την έκθεση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις