Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρέατος

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν λιγότερο χοιρινό κρέας σε τρίτες χώρες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση αγοράς του γερμανικού ομίλου χοιροειδών ISN. Οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση της τάξης του 2% περίπου.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία μπόρεσε να επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές της, αναφέρει η Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς (AMI) με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την AMI, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ προς τρίτες χώρες συνέχισαν να μειώνονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024. Συνολικά, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξάγουν 1,7 εκατ. τόνους, δηλαδή περίπου 2% λιγότερους από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι επιμέρους χώρες εξελίχθηκαν αρκετά διαφορετικά.

Η Ισπανία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στην ΕΕ με μερίδιο αγοράς σχεδόν το ένα τρίτο, αλλά οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν από τις αρχές του έτους. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024, οι Ισπανοί εξαγωγείς παρέδωσαν συνολικά 0,54 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος σε τρίτες χώρες, 4% λιγότερο από ό,τι το δεύτερο έτος του προηγούμενου έτους.

Τη δεύτερη και τρίτη θέση των μεγαλύτερων προμηθευτριών χωρών καταλαμβάνουν η Ολλανδία και η Δανία με 0,28 εκατ. τόνους και 0,26 εκατ. τόνους χοιρινού κρέατος. Και εδώ καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών κατά 5% έκαστη. Η Γερμανία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με μερίδιο αγοράς λίγο κάτω από το ένα δέκατο.

Περίπου 0,16 εκατ. τόνοι χοιρινού κρέατος εξήχθησαν από τη Γερμανία τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, δηλαδή 17% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αμετάβλητη, η Κίνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση του πελάτη με μερίδιο ενός καλού τετάρτου (περίπου 0,45 εκατ. τόνους) των συνολικών εξαγωγών από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Δημοκρατία έχει μειώσει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ κατά σχεδόν 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις