ΠΕΚΔΥ: Θανάτωση ζώων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα που αφορούσαν τις συνθήκες ως προς την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων σε μια εκτροφή στην περιοχή των Τρικάλων, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, δηλώνει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως το συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό, για να διαπιστωθεί αν πράγματι ευσταθούν αυτά τα οποία καταγγέλλονται.

Η αρχή της κτηνιατρικής επιστήμης, δεοντολογίας και νομοθεσίας είναι ότι τα ζώα πρέπει να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας. Τονίζουμε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη μέριμνα εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την ευθανασία των ζώων κατά την αντιμετώπιση παρόμοιων επιζωοτιών.

Τέλος, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού του νοσήματος σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και της Χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες συνάδελφοι κτηνίατροι, που παρά τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να επιχειρούν στο πεδίο με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις