Ουρία: Πέφτουν οι τιμές παγκοσμίως λόγω του φυσικού αερίου

Μετά από αρκετές εβδομάδες ανάπτυξης, οι τιμές της ουρίας άρχισαν να μειώνονται. 

Από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 26% στα 313 δολάρια/τόνο και συνέχισαν να αυξάνονται αργά. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου 11-18 Ιουλίου, οι τιμές FOB Baltica μειώθηκαν κατά 2% στα 323 USD/t εν μέσω μειωμένης ζήτησης και σημαντικών αποθεμάτων σε ορισμένες χώρες, καθώς και ακολουθώντας τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MMI, η αγορά ουρίας παραμένει σταθερή, αλλά σε ορισμένες χώρες παρατηρείται μείωση της ζήτησης. Έτσι, στον τελευταίο διαγωνισμό στην Ινδία, αγοράστηκαν μόνο 430 χιλιάδες τόνοι του λιπάσματος αντί για 1-1,5 εκατ. τόνους που ανέμενε η αγορά. 

Ο επόμενος διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί τον Αύγουστο. Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της χαμηλής περιόδου, ενώ στις ΗΠΑ η ζήτηση πιέζεται από την πτώση των τιμών των σιτηρών και τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι μεγάλες χώρες εισαγωγής λιπασμάτων έχουν συσσωρεύσει σημαντικά αποθέματα.

Οι τιμές της ουρίας δεν υποστηρίχθηκαν ούτε από την απότομη μείωση των εξαγωγών από την Κίνα, η οποία μείωσε τις προμήθειες κατά 86% σε ετήσια βάση για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές.

Μέχρι πρόσφατα, οι τιμές της ουρίας υποστηρίζονταν από τη μείωση των προμηθειών από την Αίγυπτο, η οποία αντιμετώπισε έλλειψη φυσικού αερίου στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, η χώρα έχει πλέον επιλύσει την κατάσταση αγοράζοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο, οπότε σύντομα θα αυξήσει τις εξαγωγές λιπασμάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με το MMI, από τα μέσα Ιουνίου, οι τιμές για το νιτρικό αμμώνιο στην FOB της Βαλτικής αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 220 δολάρια/τόνο. «Οι τιμές για το νιτρικό άλας είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις της ζήτησης», λένε οι ειδικοί. Η αγορά αναμένει επί του παρόντος τον ινδικό διαγωνισμό για την ουρία για να καθορίσει τις περαιτέρω τάσεις των τιμών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πέσει σε χαμηλό σχεδόν 4 ετών εν μέσω σημαντικών αποθεμάτων. Στις 19 Ιουλίου, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν κατά 8,2% υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο και κατά 16,4% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Στην Ευρώπη, στις 8 Ιουλίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν κατά 80% γεμάτες, ενώ ο μέσος όρος 5ετίας για την περίοδο αυτή είναι 70%.

Οι τιμές στον κόμβο φυσικού αερίου TTF (Ολλανδία) μειώθηκαν κατά 8,7% κατά τη διάρκεια του μήνα στα 31,75 €/MWh ή 362 $/1.000 m3, δηλαδή 11% υψηλότερα από πέρυσι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις