Με την κυβερνητική απαγόρευση των εισαγωγών σιταριού που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο και την ξηρασία που επηρεάζει την εγχώρια παραγωγή, τα τελικά αποθέματα σιταριού της Τουρκίας για την περίοδο εμπορίας 2024-25 προβλέπεται να μειωθούν κατά 61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η παραγωγή σιταριού προβλέπεται να μειωθεί κατά 11% σε 18,75 εκατ. τόνους, ενώ οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 30% σε 6,5 εκατ. τόνους, αναφέρει η έκθεση.
«Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι η απαγόρευση εισαγωγών θα αρθεί τον Οκτώβριο και οι εξαγωγείς αλεύρων θα είναι τότε σε θέση να προμηθεύονται τις πρώτες ύλες που χρειάζονται από τη διεθνή αγορά», ανέφερε η FAS.
Στις 6 Ιουνίου, το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου για να προστατεύσει τους αγρότες της Τουρκίας από τη μείωση των τιμών και άλλες αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της φετινής συγκομιδής. Το υπουργείο σημείωσε ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να παραταθεί πέραν του Οκτωβρίου, εάν οι συνθήκες το δικαιολογούσαν.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για να «αποτρέψουν τους παραγωγούς μας από το να επηρεαστούν από μειώσεις των τιμών λόγω της πυκνότητας της προσφοράς κατά την περίοδο της συγκομιδής, να καλύψουν την προμήθεια της πρώτης ύλης που απαιτείται για τις εξαγωγές μας από την εγχώρια παραγωγή και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς υπέρ των παραγωγών», δήλωσε το υπουργείο.
Η Τουρκία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρων σίτου στον κόσμο, με αναμενόμενες αποστολές 5,8 εκατομμυρίων τόνων (ισοδύναμο σιταριού) το 2024-25. Η FAS σημείωσε ότι «οι εξαγωγείς αλεύρων επηρεάζονται αρνητικά από την απαγόρευση εισαγωγών και ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και θα χάσουν ορισμένες από τις αγορές τους εάν η απαγόρευση παραταθεί πέραν του Οκτωβρίου».
Η έκθεση ανέφερε ότι η εξαγωγή αλεύρων που παρασκευάζονται με σιτάρι εγχώριας παραγωγής, η οποία είχε απαγορευτεί από τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει απελευθερωθεί από την τουρκική κυβέρνηση, όπως και οι εξαγωγές αλεσμένου σιταριού, σκληρού σιταριού και κριθαριού.
Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τουρκικής παραγωγής σιταριού οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
«Η ξηρασία προκάλεσε απώλειες αποδόσεων και ποιότητας σε αρκετές κρίσιμες περιοχές παραγωγής και ιδιαίτερα στην Κεντρική Αντολία και την περιοχή του Αιγαίου», ανέφερε η FAS. «Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής στη νοτιοανατολική Τουρκία και την περιοχή της Θράκης δεν θα είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τις απώλειες σε άλλες περιοχές».