Rabobank: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αλλάζουν τον χάρτη του χοιρινού κρέατος

Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια έκθεση της Rabobank για το χοιρινό κρέας, η τράπεζα παρατήρησε ότι οι παγκόσμιες αγορές χοιρινού κρέατος παρατηρούν μείωση του κόστους και ανθεκτική ζήτηση. Η τράπεζα προειδοποίησε για τις εμπορικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Το κόστος των ζωοτροφών είναι χαμηλότερο, ανέφερε η τράπεζα, υποστηρίζοντας την επέκταση της γεωργίας και η κατανάλωση χοιρινού κρέατος το 2ο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της εποχικής ζήτησης. 

Ωστόσο, οι πιέσεις λόγω ασθενειών και οι εμπορικές ευπάθειες -συμπεριλαμβανομένης της έρευνας «αντιντάμπινγκ» της Κίνας στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ- παραμένουν παράγοντες κινδύνου, έγραψε η Rabobank.

Όσον αφορά την έρευνα «αντιντάμπινγκ», η τράπεζα δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά της ΕΕ και να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά. 

Ο Chenjun Pan, ανώτερος αναλυτής (ζωική πρωτεΐνη) της RaboResearch, δήλωσε σε δήλωση Τύπου: «Μια αναστολή των εξαγωγών της ΕΕ ή υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι παγκόσμιες εμπορικές ροές χοιρινού κρέατος αναδρομολογούνται, καθώς η Κίνα βρίσκει νέα προέλευση και οι εξαγωγές της ΕΕ ρέουν σε άλλες περιοχές».

«Εάν οι εξαγωγείς της ΕΕ προσφέρουν εκπτώσεις για να κατακτήσουν νέες αγορές, οι χώρες εισαγωγής μπορεί να χρειαστεί να στηρίξουν και να προστατεύσουν τους τοπικούς παραγωγούς», πρόσθεσε. «Εν τω μεταξύ, άλλες εξαγωγικές χώρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι τους θα στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα χοιρινού κρέατος της ΕΕ».

Επιπλέον, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας που ξεκίνησε το 2018 έχει ήδη αλλάξει το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος. Οι ΗΠΑ έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της Κίνας λόγω των υψηλότερων δασμών της, με τη Βραζιλία να είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος. 

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και αβεβαιότητα στα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η Rabobank.

Pan εξήγησε: «Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για εμπορικές διαταραχές λόγω αυτών των γεωπολιτικών περιπλοκών, πολλές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει βελτιώσεις στην εγχώρια παραγωγή για να αυξήσουν την αυτάρκεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές».

Οι επαρκείς παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών και ελαιούχων σπόρων θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στις τιμές των ζωοτροφών το 2ο εξάμηνο του 2024. Αυτό θα συνεχίσει να ωφελεί τους παραγωγούς και να ενθαρρύνει την επέκταση των κοπαδιών. 

Ο Pan δήλωσε: «Η προηγούμενη συρρίκνωση της προσφοράς και το χαμηλότερο κόστος ζωοτροφών στις περισσότερες περιοχές έχουν βελτιώσει την κερδοφορία της γεωργίας, μαζί με την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι παραγωγοί σε ορισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να ανασυγκροτούν κοπάδια χοιρομητέρων, αναμένοντας τη μείωση των τιμών των ζωοτροφών και την αυξανόμενη ζήτηση».

Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, θα δουν περιορισμένη προσφορά χοιρινού κρέατος κατά το 2ο εξάμηνο του 2024 λόγω επιδημιών ασθενειών. Άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα δουν πιθανώς την προσφορά χοιρινού κρέατος να αυξάνεται ελαφρώς. 

«Η ανάκαμψη του κοπαδιού των χοιρομητέρων θα είναι πιθανότατα ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στην ΕΕ και την Κίνα. Η αύξηση της παραγωγικότητας θα συνεχιστεί παρά τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα ασθενειών σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε ο Pan.

Η καταναλωτική ζήτηση για χοιρινό κρέας είναι σχετικά ανθεκτική σε όλο τον κόσμο, καθοδηγούμενη από ένα μείγμα παραγόντων, κατέληξε η Rabobank. Αυτό περιλαμβάνει τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τις ανταγωνιστικές τιμές των πρωτεϊνών και τις εποχικές αλλαγές. 

Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της εποχικής ζήτησης κατά το υπόλοιπο του έτους. Επιπλέον, η χαλάρωση των τιμών του χοιρινού κρέατος στην ΕΕ και οι αδύναμες τιμές στις ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν την κατανάλωση στις περιοχές αυτές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις