Euronext:  Αυξάνεται η τιμή στο σιτάρι

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι η συγκομιδή της Γαλλίας έχει υποστεί ζημιές από τις επανειλημμένες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι, δήλωσαν οι έμποροι.

Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν από τις φθηνές τιμές εξαγωγής που προσέφεραν οι εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, ιδίως για το ρωσικό σιτάρι, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις για τις ρωσικές και ουκρανικές σοδειές.

Μια αδύναμη πρώιμη τάση στα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι επιβάρυνε επίσης τις ευρωπαϊκές τιμές.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο Euronext στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,3% στα 220,50 ευρώ (239,33 δολάρια) ανά μετρικό τόνο. Το Euronext έφτασε σε υψηλά δύο εβδομάδων στα 227,50 ευρώ τη Δευτέρα, λόγω της ανησυχίας για βροχές που θα βλάψουν τις καλλιέργειες.

Οι αξιολογήσεις του γαλλικού μαλακού σιταριού μειώθηκαν και πάλι την εβδομάδα έως τις 22 Ιουλίου, με το 50% να βρίσκεται σε καλή ή άριστη κατάσταση έναντι 52% μια εβδομάδα νωρίτερα και η συγκομιδή παρέμεινε αρκετά πίσω από το μέσο όρο, ανέφερε την Παρασκευή η γεωργική υπηρεσία FranceAgriMer.

«Σήμερα ήρθαν περισσότερα άσχημα νέα για τη γαλλική συγκομιδή, αλλά ο εξαγωγικός ανταγωνισμός από τη Μαύρη Θάλασσα είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να πωληθεί πολύ σιτάρι της ΕΕ στις εξαγωγικές αγορές», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

Οι βροχές εμπόδισαν τη γαλλική και τη γερμανική συγκομιδή αυτό το καλοκαίρι, απειλώντας με απώλεια ποιότητας. Η βροχή έπεσε και πάλι στη Γερμανία την Παρασκευή και προβλέπεται να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο, αλλά η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να είναι ξηρότερη.

Η ρωσική γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon αύξησε την Παρασκευή την πρόβλεψή της για τη σοδειά σιταριού της Ρωσίας το 2024 σε 84,7 εκατομμύρια τόνους, από 84,2 εκατομμύρια τόνους που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η συγκομιδή στην Ουκρανία προχωρά επίσης με μεγάλη ταχύτητα.

«Οι τιμές του σιταριού της Μαύρης Θάλασσας, ιδίως του ρωσικού, του ουκρανικού και του ρουμανικού, είναι τόσο φτηνές και κάτω από τη δυτική Ευρώπη που η δυτική ΕΕ είναι ουσιαστικά εκτός εξαγωγικού τομέα», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

Οι έμποροι ανέφεραν ότι το ρωσικό σιτάρι 11,5% πρωτεΐνης για την αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα τον Αύγουστο ήταν περίπου 210- 212 δολάρια ο τόνος FOB, το ουκρανικό 11,5% περίπου 211- 215 δολάρια ο τόνος FOB και το ρουμανικό 11,5% περίπου 218- 226 δολάρια ο τόνος FOB.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις