"Πανώλη στην Αττική: Ένα ακόμη κεφάλαιο στην τραγωδία της ελληνικής κτηνοτροφίας"

Πανώλη των αιγοπροβάτων ένας εφιάλτης απλώνεται στην ελληνική κτηνοτροφία

Η σκιά της πανώλης των αιγοπροβάτων πλανάται πάνω από την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς νέα κρούσματα εντοπίζονται διαρκώς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το τελευταίο περιστατικό στον Ασπρόπυργο αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ζώων και την επιβίωση των κτηνοτρόφων.

Η ιχνηλάτηση και οι στοχευμένοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το παθογόνο εισήλθε στη χώρα μας μέσω κοπαδιών προερχόμενων από τη Ρουμανία. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη λάβει αυστηρά μέτρα, όπως η μαζική θανάτωση των μολυσμένων ζώων και η απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, η εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ελληνική κτηνοτροφία.

Η Περιφέρεια Αττικής, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει ενισχύσει τους μηχανισμούς της Περιφέρειας με πρόσθετους πόρους. Παράλληλα, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής έχουν σταλεί στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δραματική. Η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Είναι απορίας άξιο πώς ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα, όπως η εισαγωγή μολυσμένων ζώων από το εξωτερικό, δεν είχε προβλεφθεί και αποτραπεί.
Η έλλειψη επαρκούς ελέγχου στα σύνορα και η απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης των ζώων φαίνεται να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εξάπλωση της νόσου. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου και την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας από τέτοιες απειλές.

Παράλληλα, παρατάθηκε για ακόμα μια εβδομάδα το κλείσιμο των σφαγείων στη Θεσσαλία.  Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 860 εκτροφές με τις 22 να παρουσιάζουν θετικά κρούσματα. Συνολικά, βρέθηκαν 9.257 προσβεβλημένα ζώα  με τα 7.177 να έχουν ήδη θανατωθεί και αναμένεται να θανατωθούν και τα υπόλοιπα.