Η AGCO ανακοινώνει οριστική συμφωνία για την πώληση του κλάδου σιτηρών και πρωτεϊνών της

Η AGCO Corporation  παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διανομή γεωργικών μηχανημάτων και τεχνολογίας γεωργίας ακριβείας, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε οριστική συμφωνία για την πώληση της πλειοψηφίας του κλάδου Grain & Protein στην American Industrial Partners («AIP»), σε μια συναλλαγή που θα γίνει με μετρητά και η αξία της θα ανέλθει σε 700 εκατομμύρια δολάρια, με την επιφύλαξη του κεφαλαίου κίνησης και άλλων συνήθων προσαρμογών κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

«Η πώληση της Grain & Protein υποστηρίζει τον στρατηγικό μετασχηματισμό της AGCO, ο οποίος επιταχύνθηκε πρόσφατα από την κοινοπραξία PTx Trimble, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο του 2024», δήλωσε ο Eric Hansotia, Πρόεδρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AGCO. «Η αποεπένδυση αυτής της επιχείρησης μας επιτρέπει να εξορθολογήσουμε και να οξύνουμε την εστίασή μας στο χαρτοφυλάκιο της AGCO με τα βραβευμένα γεωργικά μηχανήματα και τα προϊόντα τεχνολογίας γεωργίας ακριβείας, τα οποία στηρίζουν μια μακροπρόθεσμη εστίαση σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, υψηλού περιθωρίου κέρδους και υψηλής παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών».

«Η AIP διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον βιομηχανικό τομέα και τεράστια τεχνογνωσία στην απόσχιση, η οποία πιστεύουμε ότι θα ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες για την επιχείρηση Grain & Protein. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα εμπορικά της σήματα θα συνεχίσουν να ηγούνται της αγοράς στον εξοπλισμό παραγωγής σιτηρών, σπόρων και πρωτεϊνών και θα παραμείνουν σε καλή θέση για να προσφέρουν στους αγρότες», πρόσθεσε ο Hansotia.

Η AGCO αναμένει να χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα από τη συναλλαγή σύμφωνα με τις δηλωμένες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής χρέους, της πειθαρχημένης επένδυσης σε πρωτοβουλίες τεχνολογίας και οργανικής ανάπτυξης και της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Η περίμετρος της συναλλαγής που θα πωληθεί περιλαμβάνει τα πέντε κύρια εμπορικά σήματα Grain & Protein - GSI®, Automated Production® (AP), Cumberland®, Cimbria® και Tecno®. Η περίμετρος της συναλλαγής που θα πωληθεί δεν περιλαμβάνει την επιχείρηση Grain & Protein της AGCO στην Κίνα.

Η AGCO θα αρχίσει να αναφέρει την Grain & Protein ως κατεχόμενη προς πώληση στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης. Η εταιρεία αναμένει ότι θα υποστεί ζημία από την πώληση της επιχείρησης της τάξης των 450 έως 475 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τιμή αγοράς της συναλλαγής συνεπάγεται πολλαπλασιαστή συναλλαγής περίπου 8,3x με βάση το προσαρμοσμένο EBITDA της Grain & Protein των τελευταίων δώδεκα μηνών στις 31 Μαρτίου 2024.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και άλλων συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης.

Η Morgan Stanley & Co. LLC και Rabo Securities USA, Inc. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της AGCO. Η Simpson Thacher & Bartlett LLP ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της AGCO. Η Santander Corporate & Investment Banking ενεργεί ως χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος της AIP και ηγείται της πλήρως δεσµευµένης χρηµατοδότησης χρέους. Η Sidley Austin LLP ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της AIP.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις