Οι συνέπειες για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει εντοπιστεί κυρίως στη Θεσσαλία, με είκοσι κρούσματα, ενώ επιπλέον κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Κόρινθο και την Αττική. Η ταχεία εξάπλωση της νόσου έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους κτηνοτρόφους.
Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει δραστικά μέτρα. Έχει απαγορευτεί η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες σφαγές στα μολυσμένα κοπάδια. Ήδη, πάνω από 10.768 ζώα έχουν θανατωθεί και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 2.000 σφαγές.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, οι κτηνίατροι βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και διεξάγουν επιστημονική έρευνα για να κατανοήσουν πλήρως την εξάπλωση της νόσου. Επιπλέον, ιχνηλατούνται οι κινήσεις των ζώων για να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα.
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία. Οι σφαγές των ζώων προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους, ενώ η εξάπλωση της νόσου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος.