Τεράστιες οι καταστροφές για τους Γάλλους αγρότες

Ζητούν οικονομική βοήθεια από το κράτος

Οι Γάλλοι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να τους παράσχει οικονομική βοήθεια, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η φετινή συγκομιδή σιταριού να είναι η χαμηλότερη της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σεζόν, οι έρευνες πεδίου δείχνουν μείωση της παραγωγής σιταριού κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά θα μπορούσε να φτάσει και το 28%, σύμφωνα με την ομάδα πίεσης AGPB. Αυτό θα σήμαινε παραγωγή μόλις 26 εκατομμυρίων τόνων αυτή τη σεζόν.

«Η πτώση των συγκομιδών είναι καταστροφική για τους καλλιεργητές σιτηρών», δήλωσε ο πρόεδρος της AGPB Eric Thirouin σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η συνολική απώλεια εισοδήματός τους μπορεί να ξεπεράσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η πτώση σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών της Ευρώπης έρχεται καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες πλήττουν επίσης τις καλλιέργειες σε άλλους μεγάλους φορτωτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Ζημιές στις καλλιέργειες

Η AGPB κάλεσε τη Δευτέρα τον υπουργό Γεωργίας Marc Fesneau να συναντηθεί με τους αγρότες σε μια προσπάθεια να δει να λαμβάνονται επείγοντα μέτρα από την κυβέρνηση. Το υπουργείο του αξιολογεί τις ζημιές προτού μπορέσει να παράσχει στους αγρότες ασφαλιστική στήριξη, είπε.

Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, αναβολή των πληρωμών των δανείων των πληρωμών των δανείων, δήλωσε η ομάδα.

Η φετινή άνοιξη ήταν η τέταρτη πιο υγρή στην ιστορία της χώρας, με τις βροχοπτώσεις να είναι κατά 45% υψηλότερες από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με το Meteo France. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε γεωργικές περιοχές. Η ηλιοφάνεια ήταν επίσης σχεδόν 20% χαμηλότερη από τον εποχικό μέσο όρο.

Οι ζημιές είναι ήδη ορατές. Μόλις το 41% της γαλλικής σοδειάς μαλακού σιταριού είχε συγκομιστεί στις 22 Ιουλίου, από 76% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την FranceAgriMer. Το μαλακό σιτάρι σε καλή έως πολύ καλή κατάσταση μειώθηκε επίσης.