Επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν: Ποια χώρα έφερε την πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό PPR, αποτελεί σήμερα μια σοβαρή απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία.
Στις 11 Ιουλίου και ημέρα Πέμπτη η αποφράδα ημέρα για την ελληνική κτηνοτροφία έρχεται η πρώτη ενημέρωση από τις αρχές πως σε μονάδα 246 αιγοπροβάτων στο Καστράκι Μετεώρων εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της πανώλης στην Ελλάδα. Αυτή και μόνο η είδηση πάγωσε τους κτηνοτρόφους  της Θεσσαλίας αλλά και τις αρχές
.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμόζονται ζώνες επιτήρησης και ελέγχου τριών και 10 χιλιομέτρων , στις οποίες οι ειδικοί λαμβάνουν δείγματα για να δουν αν υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες μονάδες.

Παρά τα μέτρα όμως, η νόσος, που έχει καταγραφεί σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει οδηγηθεί στον θάνατο περίπου 14.000 αιγοπρόβατα μετά την είσοδό τους στη χώρα μας ενώ την ίδια στιγμή, πάνω από 200.000 ζώα θανατώθηκαν στη Ρουμανία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους.

Στον χάρτη όπου υπάρχει σημαία σημαίνει ότι υπάρχουν κρούσματα πανώλης-ppr v

Η εξάπλωση της νόσου και οι επιπτώσεις της

Η πανώλη των αιγοπροβάτων εισήχθη στην Ελλάδα σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Agrocapital από τη Ρουμανία και εξαπλώθηκε ταχύτατα. Μέχρι στιχμής εντοπίζονται κρούσματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Κόρινθος και η Αττική, ενώ εικάζεται ότι επόμενο "θύμα" θα είναι η Κρήτη. Σύμφώνα πάντα με τις πληροφορίες, περιμένουμε κρούσμα και στην Βόρειο Ελλάδα, χωρίς αυτό να είναι το τελευταίο σημείο, μιας και το "φορτηγό του θανάτου" που μετέφερε τα μολυσμένα ζώα, έχει σπείρει τον ιό της πανώλης  PPR  σε πάνω από 70 σημεία  σε όλη την  χώρα.

Στον πίνακα παρουσιάζεται ο συνολικός αριθμός των εκρήξεων ασθενειών ανά τύπο ασθένειας και χώρα σε μια συγκεκριμένη περίοδο (18/07/2024 - 24/07/2024). Στον πινάκα φαίνεται ξεκάθαρα ότι πηγή είναι η Ρουμάνια ενώ σε ένα άλλο πινάκα που παραθέτουμε φαίνεται και η Τουρκία ότι έχει κρούσματα πανώλης.

Οι επιπτώσεις της πανώλης είναι πολλαπλές και σοβαρές. Εκτός από τις άμεσες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, η νόσος προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημίες στους κτηνοτρόφους, καθώς οδηγεί σε μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος. Επιπλέον, η πανώλη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των ζωικών προϊόντων και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στις εξαγωγές.


Ποια είναι τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΑΑΤ

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων, όπως:

  • Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων: Η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή έχει απαγορευτεί σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό της επαφής μεταξύ υγιών και ασθενών ζώων.
  • Εντατικοί έλεγχοι: Διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στα κοπάδια για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών ζώων.
  • Θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων: Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, όλα τα ζώα ενός κοπαδιού πρέπει να θανατωθούν εάν διαγνωστεί έστω και ένα κρούσμα PPR.
  • Απολύμανση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: Μετά τη θανάτωση των ζώων, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απολυμαίνονται σχολαστικά για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
  • Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων κρατών μελών για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της νόσου.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία εδώ θα είναι και το μεγάλο ερώτημα

Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν αποτελεί  μόνο μια σοβαρή απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία αλλά και για την οικονομία που η Φέτα είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας  και το trademark της Ελλάδας. Η εξάπλωση της νόσου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή Φέτας και να υπονομεύσει τη φήμη του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, και όπως γνωρίζουμε, πολλοί είναι αυτή που θέλουν την δική μας Φέτα και καραδοκούν.
Η φΦέτα, το πιο δημοφιλές τυροκομικό προϊόν στην ελληνική αγορά, στη διάρκεια του 2023 κατόρθωσε να διατηρήσει την εξαγωγική της δυναμική.

Οι εξαγωγές της φέτας συνολικά ανήλθαν στους 87.400 τόνους το 2023, έναντι των 86.800 τόνων του 2022.παρά το γεγονός ότι το 2022 η μέση τιμή εξαγωγής ήταν 6,97 ευρώ το κιλό και το 2023 ανήλθε στα 8,41 ευρώ το κιλό.


Το μέλλον είναι ΑΒΕΒΑΙΟ μήπως;

Η αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι κτηνοτρόφοι, οι κτηνίατροι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι καταναλωτές πρέπει να συνεργαστούν για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου και να προστατεύσουν την ελληνική κτηνοτροφία.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων αποτελεί την σοβαρότερη πρόκληση για την ελληνική κτηνοτροφία και την οικονομία μας. Οι επιπτώσεις της νόσου είναι πολλαπλές και σοβαρές, τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για την ελληνική οικονομία. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και ας ελπίσουμε να μας λυπηθεί ο ΘΕΟΣ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις