Euronext: Σταθεροποιητικές τάσεις στο σιτάρι

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού Euronext σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, διατηρώντας τη στήριξη του διαγράμματος μετά από μια πτώση έξι συνεδριάσεων, καθώς οι έμποροι ανέμεναν περαιτέρω ειδήσεις σχετικά με τη συγκομιδή που επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις στη δυτική Ευρώπη.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου BL2U4 στο Euronext με έδρα το Παρίσι σημείωνε άνοδο 0,6% στα 216,50 ευρώ (234,38 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων την Τρίτη στα 214,25 ευρώ, αλλά οι έμποροι δήλωσαν ότι διατηρούσε ένα κατώτατο όριο διαγράμματος στα 214-215 ευρώ.

Η σταθεροποίηση υποστηρίχθηκε από την ανάκαμψη στις ευρύτερες αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν υποχωρήσει αυτόν τον μήνα από τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

Το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε λόγω των ανησυχιών για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, ενώ τα μέταλλα βρήκαν στήριξη στο ασθενέστερο δολάριο. O/R MET/L

«Οι τιμές στο Euronext ... έχουν βρει σημαντικές ζώνες στήριξης», ανέφεραν οι αναλυτές της Argus σε σημείωμά τους. «Το τρέχον περιβάλλον διαταράσσεται τόσο από πολιτικές όσο και από μακροοικονομικές αβεβαιότητες».

Οι ευνοϊκοί όγκοι συγκομιδής των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και ο εξαγωγικός ανταγωνισμός από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας έχουν πιέσει το Euronext, αποσπώντας την προσοχή από την κακή γαλλική συγκομιδή.

Οι νυχτερινές καταιγίδες και οι περισσότερες βροχές που προβλέπονται για αργότερα την Τετάρτη θα μπορούσαν να σταματήσουν και πάλι τη γαλλική συγκομιδή, αφού οι αγρότες σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια μιας καυτής περιόδου στις αρχές της εβδομάδας.

Ο όμιλος παραγωγών σιταριού AGPB δήλωσε την Τρίτη ότι η γαλλική σοδειά θα μπορούσε να πέσει έως και 26 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι οι εκθέσεις συγκομιδής υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις λόγω των βροχοπτώσεων παραμένουν απογοητευτικές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων βόρειων ζωνών καλλιέργειας, και ότι η παραγωγή κάτω από το χαμηλό των 29 ετών των 27,6 εκατομμυρίων τόνων από το 2016 αναμένεται όλο και περισσότερο.

«Παρόλο που η συγκομιδή θα σταματήσει για λίγες ημέρες στις περιοχές που επλήγησαν από αυτή τη βροχόπτωση, οι εργασίες στα χωράφια τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν την εντύπωση μιας πολύ φτωχής συγκομιδής αχυρών δημητριακών», δήλωσε η Argus.

Το Moisson Live («Harvest Live»), ένας ευρέως ακολουθούμενος γαλλικός ιστότοπος που συγκεντρώνει αποτελέσματα συγκομιδής από τους αγρότες, έδειξε μια πρόβλεψη για την καλλιέργεια μαλακού σιταριού σε 26,4 εκατομμύρια τόνους με βάση τα δείγματα που υποβλήθηκαν μέχρι την Τρίτη.

Με περίπου το ήμισυ της σοδειάς να απομένει να κοπεί, οι έμποροι και οι αναλυτές παρακολουθούν επίσης την ποιότητα του σιταριού, με την ανησυχία να επικεντρώνεται στις αδύναμες ενδείξεις για το βάρος δοκιμής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις