Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία : Η πανώλη δεν γνωρίζει σύνορα

Η πανώλη των αιγοπροβάτων συνεχίζει να αποτελεί εφιάλτη για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Ο αριθμός των κρουσμάτων εικάζεται  να έχει ξεπεράσει τα 35, με τα νεότερα να  φαίνεται να εντοπίζονται σε κτηνοτροφικές μονάδες του Βαρθολομιού και της Νεμούτας στην Ηλεία, καθώς και στη Βόνιτσα.

Η εξάπλωση της νόσου προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τον κόπο μιας ζωής να καταστρέφεται από μια επιδημία που φαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πλήγμα, τόσο οικονομικό όσο και συναισθηματικό, καθώς χάνουν τα ζώα τους και βλέπουν την επιβίωσή τους να τίθεται σε κίνδυνο.

Η κατάσταση στην Ηλεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές του νομού, υποδηλώνοντας μια πιθανή εξάπλωση της νόσου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή .

Ανησυχία προκαλούν και οι πρώτες κλινικές ενδείξεις για κρούσμα πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής. Η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται με αγωνία, καθώς η εξάπλωση της νόσου σε νέες περιοχές θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κτηνοτροφικό τομέα.
Οι κτηνοτρόφοι, εξαντλημένοι από την αβεβαιότητα και την οικονομική καταστροφή, ζητούν απαντήσεις. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής κρίση; Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών; Πώς θα προστατευθούν τα υγιή ζώα από τη μόλυνση;
Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν είναι απλά μια αγροτική κρίση, αλλά μια σοβαρή απειλή για την επιβίωση των τοπικών οικονομιών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις