Η τροφική αλυσίδα της Ευρώπης κάτω από ισχυρές βροχές και καύσωνες

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τις καταρρακτώδεις βροχές έως τους καύσωνες, έχουν προκαλέσει καταστροφές στον ζωτικό γεωργικό τομέα της Ευρώπης. Με τις αποδόσεις των καλλιεργειών να μειώνονται κατακόρυφα και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται, οι επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την παγκόσμια αγορά είναι βαθιές.

Η Strategie Grains μείωσε και πάλι τις προβλέψεις της για την κανόλα

Η συγκομιδή της κανόλα (φυτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φυτικών ελαίων) στην ΕΕ αναμένεται να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού καλοκαιριού επηρέασαν σημαντικά τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Η πρόβλεψη για τη συγκομιδή ηλιόσπορων στην ΕΕ έχει επίσης μειωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η νέα πρόβλεψη είναι 9,65 εκατ. τόνοι, δηλαδή χαμηλότερη από τους 10,49 εκατ. τόνους που αναμενόταν τον Ιούνιο.

Η συγκομιδή σόγιας στην ΕΕ αναμένεται να είναι κατά 4,6% υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά. Αυτή είναι η μόνη θετική είδηση στην έκθεση.

Νωρίτερα, η UFOP προειδοποίησε για επικείμενη παγκόσμια έλλειψη κανόλα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), η παγκόσμια συγκομιδή κανόλα το 2024/25 θα είναι 87,2 εκατομμύρια τόνοι, 2% λιγότεροι από πέρυσι, λόγω της μείωσης των φυτεμένων εκτάσεων και της μείωσης των αποδόσεων κατά 5,1% στη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέρχονταν σε 18,7 εκατομμύρια τόνους κανόλα

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ο γεωργικός τομέας αναδεικνύεται σε πεδίο μάχης πρώτης γραμμής. Η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις