Η Τουρκία επικυρώνει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία

Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τον όγκο στα 10 δισ. δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα

Η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της χώρας στις 2 Αυγούστου.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 3 Φεβρουαρίου 2022 και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τη συμφωνία και τα παραρτήματά της την 1η Αυγούστου.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου της Τουρκίας και της Ουκρανίας ανήλθε σε 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ömer Bolat την 1η Αυγούστου μετά από συνάντηση με την πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko.

Τόνισε ότι η ΣΕΣ αναμένεται να αυξήσει τον όγκο στα 10 δισ. δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Τουρκία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία και να αυξάνουν το αμοιβαίο εμπόριο και τις επενδύσεις στη βάση των κοινών συμφερόντων, δήλωσε ο Bolat.

"Οι τουρκικές εταιρείες θα συμμετάσχουν ενεργά στην υλοποίηση της Task Force Τουρκίας-Ουκρανίας για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, την οποία υπογράψαμε αμοιβαία στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους", πρόσθεσε.

"Συζητήσαμε την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου", έγραψε ο Svyrydenko στο X.

Η οριστικοποίηση της επικύρωσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας θα ενώσει όλες τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας, εξαιρουμένης της Ρωσίας, σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο αμοιβαία επωφελή για όλες τις χώρες, είπε.

Η Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας έχει γίνει de facto κόμβος για την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών σε άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

"Έχουμε στείλει πλοία με σιτηρά σε αφρικανικές χώρες από την Τουρκική, συμπεριλαμβανομένων 25.000 τόνων στη Νιγηρία και 15.000 τόνων στο Σουδάν".

Άλλα βασικά θέματα ήταν το περιφερειακό εμπόριο, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η αποναρκοθέτηση των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Svyrydenko.

Οι κύριοι τομείς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι ο χάλυβας σιδήρου, τα μηχανήματα, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα σιτηρά.