FAO: Σταθερός παρέμεινε ο διεθνής δείκτης τιμών τροφίμων τον Ιούνιο

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, με τις αυξήσεις στους δείκτες για τα φυτικά έλαια, τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να αντισταθμίζονται από την πτώση της τιμής των δημητριακών.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 120,6 μονάδες τον Ιούνιο, αμετάβλητος από τον Μάιο. Η ανάγνωση του Μαΐου αναθεωρήθηκε αφού αρχικά δόθηκε ως 120,4.

Πριν από τον Ιούνιο, ο δείκτης του FAO είχε αυξηθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες, αφού έφτασε σε χαμηλό τριετίας τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τιμή του Ιουνίου ήταν 2,5% χαμηλότερη από το επίπεδό της πριν από ένα χρόνο και 24,8% κάτω από το υψηλό σημείο του 2022.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 κατά 7,9 εκατομμύρια τόνους (+0,3%), τοποθετώντας την σε 2,854 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τα επίπεδα του 2023 και σημειώνοντας νέα υψηλή πρόβλεψη όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις