Η ΕΕ καταπολεμά την επιδημία πανώλης των αιγοπροβάτων

Η ασθένεια, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, απειλεί την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι κυβερνήσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να περιορίσουν μια επιδημία πανώλης των αιγοπροβάτων που φέρεται να ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στη Ρουμανία και απειλεί να εξαπλωθεί στη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια. 

Οι βουλγαρικές αρχές απολυμαίνουν τα οχήματα και απαιτούν αρνητικά τεστ PCR για όλα τα ζώα που εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα και μετά, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι ομόλογοί τους στην Ελλάδα, όπου η επιδημία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές, έχουν θέσει σε καραντίνα τις κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν σφάξει προληπτικά πάνω από 10.000 πρόβατα μετά την πρώτη ανίχνευση του ιού - γνωστού ως "Peste des Petits Ruminants" (PPR) - στις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας.

"Δεν υπάρχουν ελλείψεις αυτή τη στιγμή στην αγορά", δήλωσε στο POLITICO ο Χρήστος Τσοπάνος, ο εκτελών χρέη προέδρου στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). "Η Ελλάδα έχει 140 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, είναι πρωτοπόρος στην ΕΕ και το γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες έχουν σφαγεί δεν αλλάζει τα πράγματα γρήγορα".

"Είναι ένα πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο, αλλά ελπίζουμε ότι θα αποζημιωθούν γρήγορα", δήλωσε ο Τσόπανος.

Μεγάλη ανησυχία παραμένει η προμήθεια φέτας, ενός ελληνικού τυριού που παρασκευάζεται τόσο από πρόβειο όσο και από κατσικίσιο γάλα. Η Ελλάδα παράγει πάνω από 140.000 τόνους φέτας ετησίως και περίπου το 65% αυτής εξάγεται, βοηθώντας τη χώρα να εισπράξει το 2023 ένα ρεκόρ αξίας 730 εκατομμυρίων ευρώ από το τυρί.

"Οι βιομηχανίες λειτουργούν κανονικά και έχουν αποθέματα φέτας", δήλωσε ο Τσοπάνος.

Ενώ οι εξαγωγές φέτας δεν κινδυνεύουν, δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι εγχώριες τιμές για τα περισσότερα δημοφιλή τυριά, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.