Αγανακτισμένος ροδακινοπαραγωγός της Βέροιας πέταξε τα ροδάκινα και κόβει παραγωγικά δέντρα

Οδεύοντας προς το τέλος της φετινής παραγωγής (έπαιξε ρόλο η πρωιμότητα) ροδάκινων και νεκταρινιών οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τόσο οι ανοιχτές αλλά και χαμηλές τιμές, αναλογιζόμενοι το υψηλό κόστος παραγωγής στα συμπύρηνα ροδάκινα, όσο και η ακαρπία που «χτύπησε» την παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, βάζοντας σε σκέψεις τους καλλιεργητές για στροφή σε άλλες καλλιέργειες αναζητώντας το δρόμο της βιωσιμότητας αφού η συγκεκριμένη παραγωγή κρίνεται πλέον ασύμφορη.

Όπως αναφέρει το imathiotikigi.gr, μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει ο παρατεταμένος καύσωνας με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών με συνέπεια να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της μικροκαρπίας και την παραγωγή να εμφανίζει μεγάλη μείωση με ότι συνεπάγεται αυτό (μείωση εισοδήματος).

«Εδώ και πολλά χρόνια πουλάμε τα προϊόντα μας τζάμπα και με ανοιχτές τιμές με την πολιτεία θεατή. Το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει και η ροδακινοκαλλιέργεια έχει καταστεί ασύμφορη» δήλωσε στον δημοσιογράφο Χρήστο Βοργιάδη, ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Άμμου Δήμου Βέροιας , Γιώργος Σίτας.

Όπως αναφέρει «Πέρυσι είχαμε παγετό τον οποίο ονόμασαν ακαρπία με συνέπεια να μην αποζημιωθούμε και το κράτος να μην έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την οικονομική στήριξη μας. Τα ίδια προβλήματα και φέτος την άνοιξη με την ακαρπία να μειώνει το εισόδημα μας και τον καύσωνα να προκαλεί μικροκαρπία. Τα εργατικά χέρια τα ψάχνεις με το κιάλι και το μεροκάματο ανέβηκε αρκετά.»

Όλα αυτά προκάλεσαν την οργή του κ. Σίτα, ο οποίος προέβη σε εκρίζωση νέων σχετικά παραγωγικών δέντρων συμπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας catherina. Σε ερώτηση μας γιατί έκοψε τα δέντρα και αν τα λυπήθηκε , πήραμε την εξής απάντηση «Λυπάμαι πάνω από όλα τον εαυτό μου, που δουλεύει για άλλους και μάλιστα τζάμπα. Έκοψα 5 στρέμματα ποικιλίας catherina (2,5 στρέμματα ηλικίας 7 ετών και 2,5 στρέμματα ηλικίας 10 ετών) και δεν πρόκειται να ξαναφυτεύσω συμπύρηνα ροδάκινα καθώς η καλλιέργεια είναι ασύμφορη με τις τιμές που μας δίνουν οι βιομήχανοι».

Και πρόσθεσε «Προχτές πέταξα 60 κλούβες συμπήρηνα γιατί μου είπαν ότι δεν τα παραλαμβάνουν για καλά και θα έπρεπε να τα παω για την κατηγορία «κλαρίσιο» που είναι ακόμη χαμηλότερη η τιμή. Έτσι προτίμησα να τα πετάξω παρά να τους τα δώσω».

πηγή: veriotis.gr
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις