Πτώση στις τιμές του βαμβακιού

Οι τιμές του βαμβακιού σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, με τις ακυρώσεις παραγγελιών από σημαντικές αγορές, όπως η Κίνα και το Πακιστάν, να ασκούν πίεση στις τιμές.

Η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, συνέβαλαν επίσης στην πτώση των τιμών του βαμβακιού. Το ισχυρότερο δολάριο καθιστά τις αμερικανικές εξαγωγές βαμβακιού λιγότερο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση εξαγωγικών πωλήσεων του USDA, οι καθαρές μειώσεις στις παραγγελίες βαμβακιού για την περίοδο 2024/25 ήταν σημαντικές. Οι ακυρώσεις από την Κίνα, το Πακιστάν και το Βιετνάμ υποδηλώνουν μια μείωση της ζήτησης για αμερικανικό βαμβάκι.

Παράλληλα, τα αποθέματα βαμβακιού ICE μειώθηκαν κατά 270 μπάλες, αν και παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης Cotlook A και η Μέση Παγκόσμια Τιμή του USDA σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση.

Η πτώση των τιμών του βαμβακιού έχει σημαντικές επιπτώσεις στους παραγωγούς βαμβακιού παγκοσμίως. Οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα έσοδα των παραγωγών και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις