Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις πλήττουν τις καλλιέργειες της ΕΕ

Μείωση της παραγωγής, των εισαγωγών και των εξαγωγών σιτηρών προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά την περίοδο εμπορίας 2024-25, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Services (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η ΕΕ προβλέπεται να παράγει 267,3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, μειωμένη κατά περισσότερο από 8 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη νωρίτερα φέτος, ανέφερε η FAS, σημειώνοντας ότι η μείωση οφείλεται "σε έναν συνδυασμό μικρότερων εκτάσεων που έχουν φυτευτεί με σιτηρά και χαμηλότερων αποδόσεων που επηρεάζουν όλα τα σιτηρά εκτός από το κριθάρι και τη βρώμη".

Μείωση προβλέπεται για ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 25% και το 15% της συνολικής παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ. Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στις δύο αυτές χώρες ώθησαν τις αποδόσεις προς τα κάτω, αναφέρει η έκθεση.

Η σοδειά σιταριού στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 127,4 εκατομμύρια τόνους, λόγω της απότομα μειωμένης παραγωγής στη Γαλλία, ανέφερε η FAS. Η υγρή καλλιεργητική περίοδος επηρέασε τη φύτευση και αναμένεται επίσης να μειώσει την απόδοση, η οποία επί του παρόντος προβλέπεται 13% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2023-24, ανέφερε.

Η FAS αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για την καλλιέργεια καλαμποκιού στην ΕΕ το 2024-25 χαμηλότερα, από 64 εκατομμύρια τόνους σε 59,8 εκατομμύρια τόνους.

"Οι βελτιωμένες προοπτικές που προβλέπονται για τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία δεν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις περικοπές της παραγωγής στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία", δήλωσε η FAS. "Επιπλέον, ο επιθετικός και μακρύς καύσωνας που εκδηλώνεται στα μέσα Ιουλίου στα νοτιοανατολικά κράτη μέλη έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των εκτιμήσεων για την παραγωγή καλαμποκιού".

Λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για την παραγωγή σιτηρών, η FAS βλέπει τις εξαγωγές να μειώνονται σημαντικά το 2024-25 σε 41,7 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι συνολικές εισαγωγές σιτηρών βλέπουν επίσης να μειώνονται κατά περισσότερο από 5 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση σε 29,2 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της "αυξημένης εγχώριας διαθεσιμότητας στις κύριες χώρες εισαγωγής".

Επίσης, αναμένεται να μειωθούν σε ετήσια βάση τα τελικά αποθέματα της ΕΕ για όλα τα σιτηρά εκτός από τη βρώμη και το σόργο.

"Η μείωση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση του σιταριού, αντανακλώντας τη στενή κατάσταση της αγοράς για το σιτάρι αυτό μετά από ασυνήθιστα υψηλά τελικά αποθέματα στο τέλος του 2023-24", ανέφερε η FAS. Τα τελικά αποθέματα σιταριού το 2024-25 προβλέπονται σε 14,8 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις