Αλλαγές στις διαδικασίες για την αγοραπωλησία αλιευμάτων

Η Π.Ε. Κέρκυρας, μέσω του Τμήματος Αλιείας, επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις που αγοράζουν αλιεύματα απευθείας από αλιευτικά σκάφη. Αυτές οι υποχρεώσεις αφορούν την εγγραφή στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) και την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων ανάληψης και πώλησης των αλιευμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Κέρκυρας ενημερώνει, σχετικά με την πρώτη πώληση αλιευμάτων ότι, η εμπορική επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που αγοράζει τα προϊόντα αλιείας από το αλιευτικό σκάφος (συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, ιχθυοπωλεία κ.α.) εγγράφεται στον κατάλογο των πρώτων αγοραστών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) και υποβάλλει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΣΠΑ τις δηλώσεις ανάληψης και δηλώσεις πώλησης. Η υποχρέωση ολοκλήρωσης των δηλώσεων έχει ως εξής: Για τη δήλωση ανάληψης, οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών στις πρώτες πωλήσεις αλιευτικών προϊόντων άνω των 200.000€ πρέπει να ολοκληρώνουν τη δήλωση εντός 24 ωρών από την ανάληψη των αλιευμάτων, ενώ οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 200.000€ εντός 48 ωρών. Για τη δήλωση πώλησης, οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 200.000€ πρέπει να ολοκληρώνουν τη δήλωση εντός 24 ωρών από τη λήξη της πώλησης, ενώ αυτές με κύκλο εργασιών κάτω των 200.000€ εντός 48 ωρών.

Εξαιρούνται από την υποβολή δηλώσεων ανάληψης και δηλώσεων πώλησης προϊόντων αλιείας:

(α) Όσοι αγοράζουν αλιευτικά προϊόντα βάρους μέχρι 30 kg τα οποία χρησιμοποιούνται για ιδία κατανάλωση και δεν διατίθενται στην αγορά,

(β) όσοι αγοράζουν προϊόντα αλιείας που προέρχονται από σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο των 10 μέτρων και τα σκάφη αυτά δεν έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής του ημερολογίου αλιείας (δηλ. υποβάλλουν μηνιαία δήλωση παραγωγής).

Διορθώσεις στα δεδομένα που έχουν υποβληθεί μπορούν να γίνουν με υπεύθυνη δήλωση της εμπορικής επιχείρησης που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, με αιτιολόγηση της διόρθωσης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις