Το καλαμπόκι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των αγορών: Η ξηρασία απειλεί τις ισορροπίες

Η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη Βουλγαρία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες ηλίανθου και καλαμποκιού, δύο από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Η μείωση της παραγωγής αυτών των καλλιεργειών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων, με άμεσες επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές και των δύο χωρών.Η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, θα μπορούσε να δει περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών των τροφίμων, καθώς η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα καλαμποκιού και ηλίανθου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην παραγωγή και τις τιμές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή καλαμποκιού στη Βουλγαρία θα μειωθεί κάτω από τους 2 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή ηλίανθου θα είναι ακόμη χαμηλότερη, περίπου 1,59 εκατομμύρια τόνοι.Η μείωση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη αγροτικών προϊόντων στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Αυτό θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα θέσει σε δυσχερή θέση πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα ξηρασίας, θα μπορούσε να δει περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών των τροφίμων, καθώς η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα καλαμποκιού και ηλίανθου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συνδυασμένη μείωση της παραγωγής στις δύο χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στην αγορά και να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και στις δύο χώρες. Αυτή η σημαντική μείωση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, την έλλειψη βροχοπτώσεων και άλλους παράγοντες, όπως η πληθυσμιακή έκρηξη αγριόχοιρων και η εξάπλωση παρασίτων ειδικά στην Ελλάδα.

Παγκόσμιες επιπτώσεις και προοπτικές

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας στη Βουλγαρία δεν περιορίζονται μόνο στην εγχώρια αγορά. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γνωστή για την παραγωγή φυτικών ελαίων, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά. Παρόλο που ρεκόρ παραγωγής σόγιας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξημένες εκτιμήσεις για την καναδική παραγωγή ενδέχεται να μετριάσουν κάπως τις αυξήσεις των τιμών, η μείωση της παραγωγής ηλίανθου και καλαμποκιού στη Βουλγαρία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις αγορές φυτικών ελαίων.

Ο ρόλος της Βουλγαρίας στις εξαγωγές

Η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό παίκτη στις εξαγωγές καλαμποκιού και ηλίανθου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τελευταία σεζόν 2023/24, η χώρα κατέτασσε τέταρτη στις εξαγωγές καλαμποκιού προς τρίτες χώρες και δεύτερη στις εξαγωγές ηλίανθου εντός της ΕΕ. Η μείωση της παραγωγής στη Βουλγαρία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές της και να προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις