Μια μικρή εστία μόλυνσης στη Ρουμανία έχει πλέον πυροδοτήσει μια αλυσίδα αντιδράσεων που απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφική παραγωγή. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως αίγες και πρόβατα, έχει εξαπλωθεί ταχύτατα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής, προκαλώντας σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς αναταράξεις.
Τι σημαίνει όλο αυτό για την Ελλάδα και τι αντίκτυπο θα έχει κάνεις δεν ξέρει γιατί κάνεις δεν αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Ακόμα να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους παρόλα τα συστήματα παρακολούθησης βλέπε TRACES που έχουμε το ΥΠΑΑΤ και ειδικά η κτηνιατρική οφείλει να δώσει απαντήσεις στους κτηνοτρόφους αλλά και στους χιλιάδες Έλληνες που έμειναν χωρίς αρνί το Πάσχα του καλοκαιριού.
Μάλλον τελειώνουμε και με τις παράδοση ας ελπίσουμε το ΠΑΣΧΑ να έχουμε αρνιά να ψήσουμε...
Αριθμοί που μιλούν: Η αιγοπροβατοτροφία στην εντατική
Η αιμορραγία στην εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος συνεχίζεται αμείωτη, με τις εισαγωγές να κατακλύζουν την αγορά και να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την αυτάρκεια της χώρας σε ένα βασικό προϊόν διατροφής.
Παρά την μακρά παράδοση και τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα παρουσιάζει δραματική συρρίκνωση, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν εκρηκτική αύξηση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ, δηλώθηκαν το 2022 16.064.663 αιγοπρόβατα, ωστόσο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει σημαντική απόκλιση, αναφέροντας 7.378.357 πρόβατα και 2.960.884 αίγες. Αυτή η ασυνέπεια υποδηλώνει ένα βαθύτερο πρόβλημα στη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων, το οποίο δυσχεραίνει την ακριβή αποτίμηση της κατάστασης αλήθεια στον ΕΛΓΑ πόσα είναι δηλωμένα.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η εγχώρια παραγωγή σφάγιων αιγοπρόβειου κρέατος περιορίστηκε το 2023 σε 62 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μείωση 7,7% σε σχέση με το 2022 και 10% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Αντίθετα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν το 2023 στους 6.946 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.
Η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων έχει σπείρει τον πανικό στην ελληνική κτηνοτροφία, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες και θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων κτηνοτρόφων. Οι περιοριστικοί μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου έχουν οδηγήσει σε μια ουσιαστική «καραντίνα» του κλάδου, με τον Αύγουστο να αποτελεί έναν χαμένο μήνα για τους παραγωγούς.
Τι κάνει μια σοβαρή γειτονική χώρα για να παίρνουμε μαθήματα
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι δραστικά. Η Βουλγαρία, ως πρώτη γραμμή άμυνας, έχει επιβάλει ειδικό τέλος απολύμανσης για κάθε φορτηγό που εισέρχεται στη χώρα, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
Τέλος απολύμανσης 10 ευρώ (20 λέβα) θα πρέπει να καταβάλουν οι οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων που θα εισέρχονται στη Βουλγαρία από την 1η Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τότε, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας θα προβαίνουν σε προληπτικές απολυμάνσεις οχημάτων χωρίς χρέωση Το μέτρο ισχύει για όλα τα συνοριακά σημεία εισόδου στη Βουλγαρία από Ελλάδα, Τουρκία, Σκόπια, Σερβία και Ρουμανία και εφαρμόζεται εξαιτίας του εντοπισμού μεταδοτικών ασθενειών σε αιγοπρόβατα.
Το τέλος των 20 λέβα ισχύει για όλα τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους ενώ για τα ΙΧ επιβατικά και οχήματα κάτω των 3.5 τόνων το τέλος ορίστηκε στα 4 λέβα (2 ευρώ).
Αυτό το μέτρο, αν και προκαλεί αντιδράσεις από τους μεταφορείς, θεωρείται απαραίτητο για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Η Ρωσία δεν θέλει πλέον μικρά μηρυκαστικά από τη Ρουμανία
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μολυσμένα ζώα θα είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα από τη Ρουμανία για πάχυνση και σφαγή, μια κοινή πρακτική που, στο πλαίσιο αυτό, αποδείχθηκε ανοιχτή πόρτα για την εξάπλωση της νόσου. Αυτό οδήγησε σε μια προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών αιγοπροβάτων από τη Ρουμανία που επιβλήθηκε από τη Ρωσία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, δεδομένων των σχετικών κινδύνων.
Πόσες ακόμη κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κτηνοτροφία;
Πότε θα αναληφθούν οι ευθύνες και θα δοθούν απαντήσεις στους πληγέντες;
Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ ο κλάδος βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις