Ευρωπαϊκή καραντίνα για την Ελλάδα: Οι κτηνοτρόφοι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο

Οι αλλαγές που φέρνει η επιδημία στην κτηνοτροφία μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει δραματικά τις απαγορευμένες ζώνες και εντείνει τους ελέγχους στην Ελλάδα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Αυτές οι αποφάσεις, αν και είναι αναγκαίες, προκαλούν σοβαρό πλήγμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Η επιβίωση πολλών εκμεταλλεύσεων κρίνεται επισφαλής, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλες.

Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια ειδική απόφαση για την Ελλάδα, ενισχύοντας τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι περιοχές που πρέπει να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προβλέπεται κανονικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης επιδημίας πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά στην Ελλάδα αλλά και στην Ρουμανία.  Με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2024/2168 , η Επιτροπή επεκτείνει τις απαγορευμένες ζώνες και εντείνει τους ελέγχους για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της καταγραφής νέων εστιών λοίμωξης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Ηλείας, Ηρακλείου και Δράμας. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε ανησυχία για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι τα κύρια σημεία της απόφασης

Επέκταση απαγορευμένων ζωνών: Οι περιοχές που έχουν τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο επεκτείνονται σημαντικά, καλύπτοντας περιοχές με νέα κρούσματα.
Ενίσχυση των ελέγχων: Θα πραγματοποιούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων και των προϊόντων τους από τις απαγορευμένες ζώνες.
Χρονική παράταση των μέτρων: Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σκληρό πλήγμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους από τα νέα μέτρα για την πανώλη

Οι πρόσφατες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις στον ελληνικό κτηνοτροφικό τομέα. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων και η δημιουργία απαγορευμένων ζωνών θα επιβαρύνουν οικονομικά τους αγρότες-κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα δυσκολευτούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Η μείωση της παραγωγής λόγω των περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ζωικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Παράλληλα, η επιβολή αυστηρών μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των καλλιεργητικών πρακτικών και ενδέχεται να προκαλέσει και άλλες έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, όπως την αύξηση του κόστους παραγωγής και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες δυσκολίες. Η επιβίωση πολλών εκμεταλλεύσεων κρίνεται πλέον επισφαλής, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλες.

Σύμφωνα πάντα με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημίας και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και  όπως αναφέρει ότι είναι σημαντικό οι κτηνοτρόφοι να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των μέτρων και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία. Οι αγρότες καλούνται να συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καλούνται να εντείνουν τους ελέγχους και να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στους πληγέντες.