Διαβάστε αναλυτικά εαν 53,75 δισ. ευρώ αρκούν για να σώσουν την ευρωπαϊκή γεωργία;
Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου εξέδωσε γνωμοδότηση στις 2.7.2024 προς την Επιτροπή Προϋπολογισμών, ζητώντας την αύξηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για το 2025. Σήμερα οι ευρωβουλευτές Daniel Buda με το σχέδιο γνωμοδότησης (PE761.232v01-00) Maria Walsh, Martin Häusling, Raffaele Stancanelli,Valérie Deloge, Gilles Pennelle και πολλών άλλων με 144 τροπολογίες που αναφέρουν γιατί πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και ποιες είναι οι προκλήσεις; και με τι θα έρθουν αντιμέτωποι οι αγρότες
Ποιες οι βασικές παράμετροι
Ας δούμε για παράδειγμα την τροπολογία 34 του Luke Ming Flanagan που υπογραμμίζει ότι ο αποπληθωρισμός 2 % του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) δεν αντισταθμίζει την απώλεια αξίας που συνδέεται με τον πληθωρισμό· σημειώνει ότι οι άμεσες ενισχύσεις έχουν μειωθεί σε πραγματικούς όρους λόγω του πληθωρισμού, ενώ ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς έχει αυξηθεί·
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η τροπολογία 139 του Dan-Ştefan Motreanu που ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μέσα εγγύησης γεωργικών πιστώσεων που θα επιτρέπουν στους γεωργούς, τις γεωργικές ενώσεις και τις ΜΜΕ να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε ασφαλές, διαρκές και προβλέψιμο κεφάλαιο κίνησης.
Ο Ευρωβουλευτής Martin Häusling στην Τροπολογία 142 επισημαίνει την αυξανόμενη ανάγκη για νέους επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης στις αγροτικές περιοχές και καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κινήτρων, για να ενθαρρύνουν τους νέους να σπουδάσουν γεωργικά επαγγέλματα, καθώς και να διευκολύνουν τη μετάδοση των γνώσεων από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στη νεότερη γενιά.
Αλλά κεντρικά σημεία της γνωμοδότησης
Αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ: Η Επιτροπή ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια.
Στήριξη των νέων γεωργών: Η ενίσχυση των μέτρων στήριξης για τους νέους γεωργούς αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς η ανανέωση των αγροτικών πληθυσμών είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του τομέα.
Επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία: Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της γεωργικής έρευνας και της καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας.
Αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών: Η ανάγκη για καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία, αποτελεί προτεραιότητα.
Οι αγρότες είναι είδη αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και των κλιματικών αλλαγών, ζητούν μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οι γεωργοί και οι αγροτικές κοινότητες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμβάλλοντας στην παραγωγή υψηλής ποιότητας και προσιτών τροφίμων. Ωστόσο, οι συνεχείς κρίσεις που αντιμετωπίζουν έχουν υπονομεύσει την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Η Επιτροπή Γεωργίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΓΠ σε σύγκριση με το 2024. Οι γεωργοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών των εισροών και του πληθωρισμού, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν να μειώνονται τα εισοδήματά τους.
Ας δούμε αναλυτικά εδώ το σχέδιο του Γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2025 για την ΓΕΩΡΓΙΑ αλλά και την γνωμοδότηση της Επιτροπής Γεωργίας