Η γεωργία στην Τουρκία στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον γεωργικό τομέα έχουν αναδείξει την ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί της Τουρκίας. Το σιτάρι, μια από τις πιο βασικές καλλιέργειες της χώρας, πωλείται στις περσινές τιμές. Αυτό έχει οδηγήσει τους αγρότες σιταριού στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι κανονισμοί που έχει θέσει το υπουργείο έχουν υποτιμήσει τις προσπάθειες και τα προϊόντα των αγροτών, καθιστώντας τη συνέχιση της παραγωγής μη βιώσιμη.

Άλλα γεωργικά προϊόντα υφίστανται παρόμοια μοίρα. Τα βασικά προϊόντα της καλοκαιρινής περιόδου, όπως τα πεπόνια και τα καρπούζια, αφήνονται να σαπίσουν στα χωράφια, επειδή οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος της προώθησής τους στην αγορά. Η εγκατάλειψη αυτών των καλλιεργειών δεν αποτελεί μόνο σημαντική οικονομική απώλεια για τους αγρότες, αλλά και σοβαρή απειλή για την οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Οι παραγωγοί φουντουκιών περνούν επίσης δύσκολες στιγμές. Η βασική τιμή που ανακοινώθηκε δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους αντί να τις πουλήσουν. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα, καθώς το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται και οι αγρότες συνεχίζουν να υφίστανται ζημίες.

Οι παραγωγοί λεμονιών αντιμετωπίζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα κρίσιμο εξαγωγικό προϊόν για την Τουρκία, το κόστος συγκομιδής των λεμονιών έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης, οδηγώντας στο ξερίζωμα των λεμονιών. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή λεμονιών, αλλά απειλεί να βυθίσει σε σοβαρή κρίση ολόκληρη τη βιομηχανία εσπεριδοειδών.

Αν και ο γεωργικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία, αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα λόγω λανθασμένων αποφάσεων και ανεπαρκούς στήριξης. Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για τις προσπάθειές τους και ότι η γεωργία μπορεί να συνεχιστεί με βιώσιμο τρόπο.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα τρέχοντα ζητήματα στη γεωργία θα ωθήσουν τους αγρότες στη χρεοκοπία και θα θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε όλοι το χρέος μας για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της γεωργίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις