Όταν ο πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador διέταξε το 2020 ότι η χρήση του φυτοφαρμάκου γλυφοσάτη θα καταργηθεί πλήρως στο Μεξικό έως το 2024, με παράλληλο σχέδιο απαγόρευσης της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού (ΓΤΟ), η Mercedes López και οι συνάδελφοί της στην εθνική εκστρατεία της κοινωνίας των πολιτών «Sin Maíz no Hay País» (δηλαδή «χωρίς καλαμπόκι, χωρίς χώρα») ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Η γλυφοσάτη είναι ένα φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων από γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Η απαγόρευση της χρήσης του αποτελεί κρίσιμο αίτημα του κινήματος για την προστασία των γηγενών ποικιλιών καλαμποκιού του Μεξικού και της υγείας του μεξικανικού πληθυσμού.
Ο López, ο οποίος είναι διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Vía Orgánica και εκπρόσωπος της συλλογικής αγωγής «Demanda Colectiva» για την απαγόρευση της φύτευσης γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, δήλωσε ότι το διάταγμα ακολούθησε ορισμένες συστάσεις της εκστρατείας Sin Maiz no Hay Pais.
Καθώς το Μεξικό είναι η «κοιτίδα του καλαμποκιού», όπου ο αραβόσιτος εξημερώθηκε για πρώτη φορά για ανθρώπινη κατανάλωση, η μεξικανική ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σιτάρι, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά τόσο των ιθαγενών όσο και των μεστίτσο (μικτή κουλτούρα ιθαγενών και Ισπανών) σε ολόκληρη τη χώρα.
Το προεδρικό διάταγμα επικεντρώθηκε κυρίως στη σταδιακή μείωση της εισαγωγής γλυφοσάτης, εξήγησε ο López.
Ενώ το καλαμπόκι αναφερόταν μόνο σε ένα άρθρο του διατάγματος, ανέφερε ότι οι μεξικανικές αρχές βιοασφάλειας θα «ανακαλέσουν και θα απέχουν από τη χορήγηση» αδειών σε εταιρείες για την απελευθέρωση... γενετικά τροποποιημένων σπόρων αραβοσίτου στο περιβάλλον».
Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αρχές θα απέχουν επίσης από το να επιτρέπουν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι σε προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει την πλήρη αντικατάσταση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων καλαμποκιού στο Μεξικό έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.
Το Sin Maíz no Hay País είναι μια εκστρατεία δεκαετιών στο Μεξικό για την υπεράσπιση των παραδοσιακών και κληρονομικών ποικιλιών καλαμποκιού, η οποία κινητοποιήθηκε από την ανακάλυψη το 2001 γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στα χωράφια ιθαγενών αγροτών στη νοτιοδυτική πολιτεία Οαχάκα, που θεωρείται μια από τις γενέτειρες του εξημερωμένου καλαμποκιού που καταναλώνεται σε όλο το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Στην εκστρατεία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι κατά την ακμή της, και η Demanda Colectiva κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της φύτευσης γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο Μεξικό από δικαστή της Πόλης του Μεξικού το 2013, απόφαση που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού το 2020.
Και οι δύο αποφάσεις εφαρμόζουν μια διεθνή νομική έννοια που ονομάζεται «αρχή της προφύλαξης», μια απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων όταν «τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο ή κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία είναι αβέβαια και το διακύβευμα είναι υψηλό», όπως αναφέρεται σε μια ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.
Στην περίπτωση του Μεξικού και της Demanda Colectiva, η εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης επιτρέπει στις αρχές να απορρίπτουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για τη φύτευση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών με το σκεπτικό ότι μπορεί να βλάψουν την υγεία του μεξικανικού λαού και του περιβάλλοντος.
Το διάταγμα του 2020 αμφισβητήθηκε αμέσως από κολοσσούς της βιοτεχνολογίας και των σπόρων, όπως η Bayer (σήμερα Bayer-Monsanto), οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση αναστολής του διατάγματος υποστηρίζοντας ότι η χρήση της γλυφοσάτης κατά τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων στη γεωργία είναι ασφαλής και ότι η σταδιακή κατάργηση θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για τις αποδόσεις των Μεξικανών αγροτών.
Αφού το Μεξικό αρνήθηκε στην Bayer την άδεια να φυτέψει σπόρους ΓΤΟ το 2021, 76 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υπέβαλαν αίτηση στον Πρόεδρο Μπάιντεν να πιέσει τον Πρόεδρο AMLO να μειώσει τα εμπόδια για τις εισαγωγές ΓΤΟ ή να χρησιμοποιήσει την USMCA για να τον αναγκάσει.
Το 2023 επανεκδόθηκε το διάταγμα του 2020, με τις διατάξεις του αρχικού διατάγματος να ακυρώνονται. Σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο τύπου που ανακοίνωσε το νέο διάταγμα, το κείμενο του 2023 διευκρινίζει ότι το διάταγμα απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού για τη ζύμη και τις τορτίγιες, δηλαδή «λευκού καλαμποκιού», σε αντίθεση με το «κίτρινο καλαμπόκι», το είδος που εισάγεται και χρησιμοποιείται για ζωοτροφές και άλλες βιομηχανικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αμύλου καλαμποκιού και του σιροπιού καλαμποκιού.
Όπως καταλήγει το δελτίο Τύπου, «το Μεξικό επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να συμμορφωθεί με τη ΔΜΑΕ, σύμφωνα με την οποία οι φυτοϋγειονομικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία».
Οι φυτοϋγειονομικές διατάξεις της USMCA επιτρέπουν την επιβολή περιορισμών στο εμπόριο τροφίμων, αλλά το κράτος-μέλος που επιδιώκει τους περιορισμούς πρέπει να αποδείξει, χρησιμοποιώντας επιστημονικά στοιχεία, ότι η υγεία του πληθυσμού του θα επηρεαστεί αρνητικά εάν δεν εφαρμοστεί ο περιορισμός.
Οι ΗΠΑ εξάγουν καλαμπόκι αξίας 5,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι κίτρινο καλαμπόκι.
Ακόμα μη ικανοποιημένες με τη διατύπωση του διατάγματος του 2023, τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν επιτροπή διαφορών κατά του Μεξικού στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά (USMCA, πρώην NAFTA, η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής), μια πρόκληση στην οποία προσχώρησε και ο Καναδάς ως το άλλο μέρος της USMCA.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα επιχειρήματα του Μεξικού για μια φυτοϋγειονομική εξαίρεση δεν επαρκούν για να εξαιρεθεί από την εισαγωγή ΓΤΟ καλαμποκιού από τις ΗΠΑ βάσει της USMCA και ότι η απαγόρευση της εισαγωγής ΓΤΟ καλαμποκιού είναι ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της USMCA σχετικά με την εθνική μεταχείριση και την πρόσβαση στην αγορά αγαθών.
Το επιχείρημα αντίκρουσης του Μεξικού επικαλείται έρευνες μεξικανών και διεθνών επιστημόνων που αφορούν τη διασταυρούμενη γονιμοποίηση του ΓΤΟ καλαμποκιού που καλλιεργείται για ζωοτροφές με μη ΓΤΟ καλαμπόκι, τις επιπτώσεις στον άνθρωπο από την κατανάλωση ζώων που τρέφονται με ΓΤΟ καλαμπόκι και τις επιπτώσεις των ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια και την αποθήκευση των προϊόντων ΓΤΟ στον άνθρωπο.
Το Μεξικό υποστηρίζει επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ιθαγενών και την εθνική πολιτιστική κυριαρχία, καθώς το καλαμπόκι βρίσκεται στο επίκεντρο της κοσμολογίας και των εθίμων των ιθαγενών σε ολόκληρη τη χώρα και είναι επίσης απαραίτητο για την εθνική ταυτότητα των μιγάδων. Το πάνελ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
«Πιστεύουμε ότι η έκδοση του διατάγματος του 2023 οφειλόταν στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και κυρίως των πολυεθνικών εταιρειών προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών [στις ΗΠΑ το 2024]», δήλωσε η Mercedes López από την εκστρατεία Sin Maíz no Hay País.
Η Jolene Riessen, πρόεδρος της Ένωσης Καλλιεργητών Καλαμποκιού της Αϊόβα, δήλωσε στο Inkstick ότι η απαγόρευση των εισαγωγών κίτρινου καλαμποκιού «θα ήταν καταστροφική για τις αγορές μας και τις αγορές του Μεξικού».
«Με το 90% του καλαμποκιού να είναι ΓΤΟ, το Μεξικό θα δυσκολευτεί να προμηθεύεται μη ΓΤΟ καλαμπόκι. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει το κόστος των ζωοτροφών και των τροφίμων για τους Μεξικανούς καταναλωτές».
«Οι αγρότες γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του ΓΤΟ καλαμποκιού», πρόσθεσε ο Riessen. Αυτά είναι «λιγότερα χημικά και εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, καλύτερη ποιότητα των κόκκων, καλύτερη αντοχή στην ξηρασία και καλύτερες αποδόσεις, για να αναφέρουμε μερικά», είπε.
Η Riessen τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που να αποδεικνύουν ότι οι ΓΤΟ είναι επιβλαβείς για την υγεία σας».
«Ως αγρότισσα μαμά, έχω υπάρξει καταναλώτρια ΓΤΟ μέσω των τροφίμων και μέσω του κρέατος από ζώα που έχω εκθρέψει και τα οποία έχουν καταναλώσει ΓΤΟ ζωοτροφές», σημείωσε.
«Δεν θα σας τάιζα κάτι που δεν θα τάιζα την οικογένειά μου ή τους φίλους μου. Μιλάω εκ μέρους όλων των αγροτών, δεν θα σας ταΐζαμε κάτι που θα ήταν επιβλαβές για την υγεία σας. Είμαστε επιφορτισμένοι με τη διατροφή του κόσμου και το ΓΤΟ καλαμπόκι μας βοηθά να το πετύχουμε αυτό».
Η μακροχρόνια ανησυχία της εκστρατείας για την πλήρη απαγόρευση του ΓΤΟ καλαμποκιού (δηλ. τόσο για τορτίγιες όσο και για ζωοτροφές/βιομηχανικές χρήσεις) είναι ότι ακόμη και οι εισαγωγές κίτρινου καλαμποκιού μπορούν να μολύνουν τον εφοδιασμό τροφίμων και να απειλήσουν την υγεία του πληθυσμού και την ποικιλομορφία των ντόπιων φυλών καλαμποκιού του Μεξικού.
Μετά το διάταγμα του 2023, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις προσπάθειές της να αναπτύξει μια προμήθεια κίτρινου καλαμποκιού χωρίς ΓΤΟ για τη χώρα, η οποία θα είχε ως στόχο να μειώσει ή τελικά να εξαλείψει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μετά τις φετινές βουλευτικές εκλογές, ο νέος υπουργός Γεωργίας του Μεξικού δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εγκαταλείψει το σχέδιο και θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της αυτάρκειας σε λευκό καλαμπόκι.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Sheinbaum διόρισε επίσης την Altagracia Gómez, πρόεδρο του ομίλου Minsa, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλεύρου καλαμποκιού για την παρασκευή τορτίγιας, ως πρεσβευτή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη χώρα. Η Gómez επικρότησε το διάταγμα του 2023, λέγοντας ότι ήταν σκόπιμο να συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η γλυφοσάτη και το κίτρινο καλαμπόκι ΓΤΟ να μην απαγορευτούν μέχρι να υπάρξει υποκατάστατο.
Καθώς το Μεξικό είναι η «κοιτίδα του καλαμποκιού», όπου ο αραβόσιτος εξημερώθηκε για πρώτη φορά για ανθρώπινη κατανάλωση, η μεξικανική ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σιτάρι, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά τόσο των ιθαγενών όσο και των μεστίτσο (μικτή κουλτούρα ιθαγενών και Ισπανών) σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Mercedes López δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της ανησυχούν για την εγκατάλειψη από την επερχόμενη κυβέρνηση του σχεδίου για την επιδίωξη αυτάρκειας σε μη γενετικά τροποποιημένο κίτρινο καλαμπόκι. Η López σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί αγρότες που θα ήταν έτοιμοι να προμηθεύσουν το Μεξικό με μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Ο Ken Roseboro της οργάνωσης Organic and Non-GMO Report με έδρα την Αϊόβα επιβεβαίωσε στο Inkstick ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αγρότες με τους οποίους έχει μιλήσει.
«Είναι απλώς θέμα να πάρουμε ένα σήμα από την αγορά», δήλωσε. «Οι προμηθευτές σιτηρών των ΗΠΑ και οι αγρότες και οι εταιρείες σπόρων θα ανταποκριθούν σε αυτό».
Όπως έχει διαμορφωθεί, το Μεξικό έχει απαγορεύσει, με την προφανή υποστήριξη του βιομηχανικού τομέα αλεύρων τορτίγιας, τη χρήση του λευκού καλαμποκιού ΓΤΟ στη ζύμη τορτίγιας. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει την πρόθεση να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη και όλους τους τύπους σπόρων και προϊόντων ΓΤΟ καλαμποκιού, αλλά έχει καταργήσει τις προθεσμίες που είχαν καθοριστεί προηγουμένως για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ή της εισαγωγής και των δύο, και δεν έχει καθορίσει άλλη προθεσμία.
Το Μεξικό φαίνεται επίσης να εγκαταλείπει ένα εθνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη μιας εγχώριας προσφοράς μη ΓΤΟ κίτρινου καλαμποκιού υπέρ της συνέχισης της ανάπτυξης της προσφοράς μη ΓΤΟ λευκού καλαμποκιού, το οποίο είναι ήδη υπερεπαρκές σύμφωνα με το διάταγμα του 2023.
Βεβαίως, αν η πρόθεση της μεξικανικής κυβέρνησης ήταν να παρέμβει ή να μεταβάλει τα πρότυπα παραγωγής και εμπορίου στην αμερικανική αγορά, φαίνεται ότι θα παραμείνουν ανενόχλητα. Η επιτροπή USMCA θα ακούσει περισσότερα επιχειρήματα τον Σεπτέμβριο και θα υποβάλει έκθεση τον Νοέμβριο.
Καθώς η κυβέρνηση AMLO και η επερχόμενη κυβέρνηση Sheinbaum έχουν μετακινήσει την πολιτική για την απαγόρευση του ΓΤΟ καλαμποκιού σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τα αιτήματα της εκστρατείας Sin Maíz no Hay País η Mercedes López δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της στο Μεξικό θα συνεχίσουν το έργο τους για την προώθηση της αξίας του μη ΓΤΟ καλαμποκιού.
Εν τω μεταξύ, ο αγώνας συνεχίζεται. Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή της κάτω βουλής του Κογκρέσου του Μεξικού ενέκρινε μια συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθήθηκε από τον πρόεδρο AMLO ως μέρος μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων στους νόμους που αφορούν το περιβάλλον, ώστε «η καλλιέργεια αραβοσίτου να μην περιέχει ΓΤΟ και οποιαδήποτε άλλη γενετική τροποποίηση».
Η πρόταση θα περάσει στην ολομέλεια της Κάτω Βουλής για συζήτηση και, αν περάσει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει παρόμοιες αντιδράσεις από τις διεθνείς επιχειρήσεις.
Εκτός από τις συγκεκριμένες εκστρατείες για την απαγόρευση των εισαγωγών κίτρινου καλαμποκιού ΓΤΟ και την υλοποίηση της αρχής της προφύλαξης στους μεξικανικούς νόμους, ο López δήλωσε ότι εργάζονται για την ανάκτηση βιομηχανικών εκτάσεων ώστε να τις αντικαταστήσουν με παραδοσιακή αγροοικολογική καλλιέργεια, την ενίσχυση της παραγωγής βιολογικού καλαμποκιού από αγρότες και τη συνεργασία με φορείς σε όλο το οικοσύστημα σε έργα για τη στήριξη της συλλογής βρόχινου νερού και των milpas, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να μεταβάλλει την ύπαιθρο, έτσι ώστε «το Μεξικό να συνεχίσει να αποτελεί κέντρο προέλευσης και μόνιμης διαφοροποίησης» του αρχαίου σιταριού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις