Ινδία: Τον επόμενο μήνα η πώληση σιταριού στην ανοικτή αγορά

Η κυβέρνηση της Ινδίας είναι πιθανό να αρχίσει τον επόμενο μήνα τις πωλήσεις σιταριού στην ανοικτή αγορά σε αγοραστές μεγάλου όγκου, όπως οι αλευρόμυλοι, από τα αποθέματά της στην Εταιρεία Τροφίμων της Ινδίας (FCI). 

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ανάσχεση κάθε πιθανότητας αύξησης των τιμών κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο. Πέρυσι, η FCI είχε αρχίσει τις πωλήσεις στην ανοικτή αγορά από τον Ιούνιο και είχε ξεφορτώσει ένα ρεκόρ 10 ΜΤ για μαζικούς αγοραστές.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι ενώ η κατάσταση της προσφοράς είναι αρκετά επαρκής, δεδομένων των αποθεμάτων, υπάρχει η πιθανότητα αύξησης των τιμών κατά την εορταστική περίοδο, όταν η ζήτηση θα λάβει ώθηση. 

Επί του παρόντος, η FCI διαθέτει 25,89 ΜΤ απόθεμα σιταριού έναντι του αποθέματος των 20,52 ΜΤ για την 1η Οκτωβρίου. Ένα επίσημο σημείωμα είχε δηλώσει ότι μετά την κάλυψη των αναγκών για το δημόσιο σύστημα διανομής και άλλα προγράμματα πρόνοιας, που είναι περίπου 18,4 ΜΤ, θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα σιταριού για να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά, όπως και όταν απαιτείται.

Πηγές δήλωσαν στο FE ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις τιμές του σιταριού, οι οποίες είναι σταθερές τους τελευταίους έξι μήνες. Οι πωλήσεις σιταριού στην ελεύθερη αγορά θα αρχίσουν μόλις υπάρξει πιθανότητα εκτίναξης της τιμής.

Σύμφωνα με το Τμήμα Καταναλωτικών Υποθέσεων, οι κανονικές τιμές λιανικής πώλησης του σιταριού την Πέμπτη ήταν 28 Rs/kg, οι οποίες παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο τους τελευταίους έξι μήνες. Το υπουργείο τροφίμων έχει διαθέσει 2,5 εκατομμύρια τόνους (ΜΤ) σιταριού για πωλήσεις στην ανοικτή αγορά για το τρέχον οικονομικό έτος από τα αποθέματα της FCI. 

Η FCI θα αρχίσει να ξεφορτώνει το σιτάρι σε τιμή χωρίς τη μεταφορά στα 2.325 ρουπίες/κιλό . Οι τιμές είναι χαμηλότερες από τις επικρατούσες τιμές της αγοράς που είναι περίπου 2.500 ρουπίες/κιλό.

«Επί του παρόντος, οι τιμές του σιταριού είναι σταθερές, ενώ υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με τις προμήθειες στις νότιες πολιτείες», δήλωσε ο Dharmendra Jain, πρόεδρος της Uttar Pradesh Roller Flour Millers Associations.Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση είχε επιβάλει όρια διατήρησης αποθεμάτων σιταριού για τους λιανοπωλητές, τους χονδρέμπορους, τους μεταποιητές και τους μεγάλους λιανοπωλητές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει έλλειψη σιταριού στη χώρα, η κίνηση να επιβληθούν όρια διατήρησης αποθεμάτων για το εμπόρευμα θα βοηθήσει στη βελτίωση των προμηθειών. Ο Chopra απέκλεισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής σιταριού που επιβλήθηκε τον Μάιο του 2022. 

«Το απόθεμα σιταριού δεν έχει υποχωρήσει σε καμία στιγμή κάτω από τα τριμηνιαία ρυθμιστικά αποθέματα. Επιπλέον, επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πρόταση για την αλλαγή της δομής των δασμών στις εισαγωγές σιταριού», σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου τροφίμων νωρίτερα.

Ο πληθωρισμός στο σιτάρι ήταν 6,95% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και λόγω του ρεκόρ πωλήσεων σιταριού στην ανοικτή αγορά από τα αποθέματα της FCI, ο πληθωρισμός είναι μονοψήφιος από τον Αύγουστο του 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η παραγωγή σιταριού κατά το καλλιεργητικό έτος 2023-24 (Ιούλιος-Ιούνιος) εκτιμάται σε 112,92 ΜΤ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις