Οι κακές καιρικές συνθήκες «απειλούν» και το χυμό πορτοκαλιού

Πορτοκαλεώνες στη Βραζιλία πλήττονται από την ασθένεια των εσπεριδοειδών

Καθώς ο κόσμος βγαίνει από την κρίση του τσαγιού, ένα άλλο βασικό προϊόν του πρωινού, ο χυμός πορτοκάλι, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι περιορισμοί στην προσφορά οδήγησαν σε εκτόξευση των τιμών κατά περισσότερο από 20% μέσα σε ένα χρόνο.

Η κύρια αιτία αυτής της έλλειψης χυμού πορτοκαλιού είναι το σημαντικό πλήγμα στη συγκομιδή πορτοκαλιών στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς χυμού πορτοκαλιού. Η φετινή συγκομιδή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 24% σε σχέση με πέρυσι - και αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συγκομιδή που είναι δύσκολη.

Τα πορτοκαλόδεντρα στη Βραζιλία, καθώς και στις ΗΠΑ, έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του πρασίνου των εσπεριδοειδών. Αυτή η ανίατη ασθένεια προκαλείται από έντομα που απορροφούν χυμούς και μετατρέπουν τους καρπούς σε πικρούς πριν σκοτώσουν το δέντρο.

Τα δέντρα στη Φλόριντα έχουν πληγεί από μια σειρά τυφώνων καθώς και από την ασθένεια του πρασίνου - και τα δύο αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά την ασθένεια, τα δέντρα πιστεύεται ότι είναι πιο ευάλωτα σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω στους 25°C για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Οι βραχυπρόθεσμες «λύσεις» παρουσιάζουν μεγάλες προκλήσεις

Οι παραγωγοί εξέτασαν το ενδεχόμενο να αναμείξουν τη νέα καλλιέργεια με κατεψυγμένο χυμό, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο ετών. Και η Διεθνής Ένωση Χυμών Φρούτων και Λαχανικών έχει πιέσει για τη χαλάρωση των κανονισμών τροφίμων του ΟΗΕ, ώστε να επιτραπεί η προσθήκη άλλων εσπεριδοειδών, όπως τα μανταρίνια, στο χυμό πορτοκαλιού.

Αλλά αυτές οι «λύσεις» θα παρουσιάσουν μεγάλες προκλήσεις για τη βιομηχανία μακροπρόθεσμα. Η ανάμειξη των χυμών απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία και η εφοδιαστική και η μεταφορά των μανταρινιών και άλλων φρούτων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας θα πρόσθετε κόστος, αυξάνοντας τελικά την τιμή του χυμού.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να περιμένουν χαμηλότερες τιμές για τους χυμούς που αναμειγνύονται. Έτσι, αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ της αναμενόμενης και της πραγματικής τιμής θα μπορούσε να καταπνίξει τη ζήτηση - με τη σειρά της, περιορίζοντας τις επενδύσεις σε νέες πορτοκαλιές.

Το κόστος εργασίας σε μέρη όπως η Φλόριντα είναι ήδη υψηλό και η έλλειψη περαιτέρω επενδύσεων θα καθιστούσε τη χειρωνακτική εργασία απρόσιτη. Στο σύνολό τους, οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και την αποτυχία της αγοράς ενός από τα βασικά ποτά του κόσμου.

Πώς να κρατάτε τον χυμό πορτοκαλιού στο τραπέζι

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική σκέψη. Η αλυσίδα εφοδιασμού του χυμού πορτοκαλιού περιλαμβάνει την προμήθεια και τη συγκομιδή, τον καθαρισμό και τη διαλογή, τη χυμοποίηση, την παστερίωση, τη συσκευασία και μερικές φορές πρόσθετη επεξεργασία.

Εμπλέκονται πολλές επιχειρήσεις: καλλιεργητές, χειριστές τροφίμων, μεταποιητές φρούτων, οίκοι ανάμειξης, συσκευαστές χυμών και παραγωγοί αναψυκτικών. Όλες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, στη Φλόριντα, οι παραγωγοί πορτοκαλιών διαφοροποιούνται σε εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ στη Βραζιλία, οι μεγάλοι μεταποιητές εξακολουθούν να προμηθεύονται μέρος της συγκομιδής τους από τη δική τους γη.