Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποκομιδής των νεκρών ψαριών από τους αλιείς στον Παγασητικό, προκειμένου να επανέλθει ο κόλπος στην προτέρα κατάσταση, μετά και τις απόκοσμες εικόνες που αντικρίζουν οι κάτοικοι στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες, με την παραλία να είναι γεμάτη από νεκρά ψάρια.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από πέντε τόνοι νεκρών ψαριών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια εβδομάδα για να μαζευτούν όλα τα νεκρά ψάρια.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος έκανε αυτοψία στην περιοχή. «Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια δεν υπάρχει μόνο στις ακτές. Διαχέεται σε όλο τον Παγασητικό. Οι φωτογραφίες από σκάφος που κάναμε αυτοψία το πιστοποιούν» έγραψε στο Facebook.
Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στις παραλίες της Μαγνησίας
Την διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής έρευνας για το θέμα των νεκρών ψαριών που εκβράστηκαν σε παραλίες της Μαγνησίας, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου.
Οι εικόνες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.
Παράλληλα θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους.
Επιπλέον η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλου.
Μηνύσεις από τους καταστηματάρχες
Με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στον Βόλο, με την κατάσταση στην παραλία να έχει γίνει ανυπόφορη λόγω των νεκρών ψαριών που εξακολουθούν να βρίσκονται στον Παγασητικό.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Στέφανος Στεφάνου, ο τζίρος τους φέτος το καλοκαίρι μειώθηκε από 50-70% και τώρα χάνουν και τον Σεπτέμβριο που ήταν ένας καλός μήνας διαχρονικά. “Η κατάσταση είναι τραγική. Η ζημιά ξεκίνησε φέτος με το θέμα της ποιότητας των νερών του Παγασητικού που δεν ξεκαθάριζε έγκαιρα η κατάσταση και πολλοί τουρίστες δεν ήλθαν καθόλου. Και τώρα συνεχίζεται με τα νεκρά ψάρια”, τόνισε ο κ. Στεφάνου.
Σε εφαρμογή το έκτακτο Σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την περιβαλλοντική κρίση στον Παγασητικό.
Κεντρικά σημεία του σχεδίου:
Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.
Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.
Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις