Ασφαλές για καλλιέργεια το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι λένε οι ΗΠΑ

Ένας τύπος γενετικά τροποποιημένου σιταριού που αναπτύχθηκε από την αργεντίνικη Bioceres Crop Solutions μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπαραχθεί με ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Τρίτη το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η Bioceres πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει πρόσθετα βήματα, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών πεδίου, που θα χρειαστούν χρόνια πριν μπορέσει να εμπορευτεί το σιτάρι HB4, που έχει τροποποιηθεί για να αντέχει στην ξηρασία, δήλωσε η βιομηχανική ομάδα U.S. Wheat Associates.

Παρόλα αυτά, το πόρισμα του USDA φέρνει το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι πιο κοντά στην παραγωγή στις ΗΠΑ, σε μια πιθανή νίκη για τους αγρότες που παλεύουν με την ξηρασία και τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, παρά τις ανησυχίες ορισμένων καταναλωτών.

«Όπου κι αν καλλιεργείται σιτάρι στον κόσμο, η ξηρασία επιβαρύνει τις αποδόσεις και την ποιότητα, οπότε μια καινοτομία όπως το HB4 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για καλλιεργητές όπως εγώ», δήλωσε ο Michael Peters, αγρότης σιταριού στην Οκλαχόμα και πρώην πρόεδρος των U.S. Wheat Associates.

Η γενετική τροποποίηση περιλαμβάνει την αλλαγή της σύνθεσης ενός φυτού με τη μεταφορά DNA από έναν οργανισμό σε έναν άλλο και είναι κοινή σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές. Ορισμένες ομάδες καταναλωτών αντιτίθενται στη γενετική τροποποίηση του σιταριού λόγω ανησυχιών για την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών, και επομένως καταναλώνεται άμεσα από τους ανθρώπους.

Η απόφαση του USDA για το σιτάρι HB4 είναι πιο μακριά από ό,τι έχει προχωρήσει ποτέ ο οργανισμός με το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, δήλωσε η U.S. Wheat Associates.

Η Bioceres αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η αντίθεση στο γενετικά τροποποιημένο σιτάρι αμβλύνεται λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και επειδή οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορούν να επιβιώσουν από την ξηρασία και τα παράσιτα, μειώνοντας τον κίνδυνο λιμού.

Τον Μάιο, η Bioceres δήλωσε ότι ξεκίνησε τις πωλήσεις γενετικά τροποποιημένων σπόρων σιταριού στην Αργεντινή, την πρώτη φορά που η τεχνολογία έγινε εμπορικά διαθέσιμη στους αγρότες οπουδήποτε στον κόσμο.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ολοκλήρωσε την εξέταση του σιταριού της Bioceres το 2022 χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις. Ο FDA επιβλέπει την ασφάλεια των τροφίμων από νέες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες πριν από την είσοδό τους στην αγορά, ενώ το USDA εξετάζει τις επιπτώσεις στη γεωργία και το περιβάλλον.

Η Bioceres έχει επίσης κανονιστική έγκριση για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές στη Νιγηρία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, ενώ οι αγρότες καλλιεργούν σιτάρι HB4 στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την U.S. Wheat Associates.

Οι κορυφαίοι αγοραστές αμερικανικού σιταριού, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας, δεν το έχουν εγκρίνει.

Πριν από δύο δεκαετίες, η Monsanto Co εργαζόταν για την εμπορική διάθεση σιταριού που εκτρέφονταν για να αντέχει στις επεμβάσεις του ζιζανιοκτόνου Roundup, αλλά η εταιρεία σταμάτησε αυτή την προσπάθεια το 2004. Οι διεθνείς αγοραστές είχαν απειλήσει να μποϊκοτάρουν το αμερικανικό σιτάρι εάν το προϊόν εισαγόταν στην αγορά. Η Bayer AG αγόρασε τη Monsanto το 2018.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις