Κίνα: Στήριξη της τοπικής γεωργίας μέσω περιορισμών στις εισαγωγές των ζωοτροφών

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τους να μειώσουν τις αγορές σιτηρών, ιδίως κριθαριού και σόργου, καθώς οι μεγάλες προμήθειες και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση ασκούν πίεση στις εγχώριες τιμές και καθιστούν δύσκολη τη στήριξη των τοπικών γεωργών. Εν μέσω προβλέψεων για μια συγκομιδή ρεκόρ, αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια να μειωθεί η υπερπροσφορά και να σταθεροποιηθούν οι εγχώριες τιμές.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κριθαριού και σόργου στον κόσμο, οπότε τυχόν περιορισμοί στην προσφορά θα πλήξουν τους μεγάλους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Πρόσφατα, οι αρχές της χώρας ζήτησαν τη μείωση των εισαγωγών καλαμποκιού, καθώς η τοπική προσφορά έχει αυξηθεί.

Η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται σταδιακά, οπότε η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους ελέγχους των εισαγωγών για να μειώσει τον αντίκτυπο των παγκόσμιων διακυμάνσεων των τιμών στους δικούς της μεταποιητές και καταναλωτές. 

Οι νέοι περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για τις ήδη κλεισμένες αποστολές κριθαριού και σόργου που θα παραδοθούν στη χώρα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αλλά θα επηρεάσουν τις επόμενες αποστολές.

Η Κίνα εισάγει κριθάρι και σόργο για να αντικαταστήσει το καλαμπόκι στις ζωοτροφές για τα μεγάλα ζώα και παρασκευάζει μπύρα από κριθάρι υψηλής ποιότητας. 

Η κυβέρνηση ρυθμίζει τις εισαγωγές σιταριού και καλαμποκιού μέσω ενός συστήματος ετήσιων δασμολογικών ποσοστώσεων, αλλά δεν υπάρχουν επίσημες ποσοστώσεις για το κριθάρι και το σόργο.

Οι τιμές του καλαμποκιού, του σόργου και του κριθαριού στη χώρα προσέγγισαν χαμηλό 3 ετών και τα αποθέματα καλαμποκιού στα νότια λιμάνια έφτασαν σε υψηλό 2 ετών. 

Στους 7 μήνες του 2024, οι εισαγωγές σόργου σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και έφτασαν τους 5,21 εκατ. τόνους, εκ των οποίων πάνω από το 80% προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ. 

Οι εισαγωγές κριθαριού αυξήθηκαν κατά 67%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αγοράστηκε από την Αυστραλία μετά την άρση των περιορισμών εφοδιασμού από την Κίνα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις